Voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent


Voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent, schrijf de perfecte brief in een handomdraai!

 Het beroep onderwijsassistent

Als onderwijsassistent begeleid je individuele leerlingen of kleine groepen en bied je hulp bieden bij lezen, rekenen of expressieactiviteiten. Het observeren van de leerlingen en het signaleren van eventuele problemen behoort tot het takenpakket van de onderwijsassistent. Daarnaast verzorg je de inrichting en verzorging van het klaslokaal en houd je je bezig met licht administratieve taken.

 

opleiding ONDERWIJSASSISTENT

Voor de functie van onderwijsassistent wordt MBO2 gevraagd.

 

kennis en ervaring ONDERWIJSASSISTENT

De kennis en ervaring hangt af van de functie. Voor een functie als standaard onderwijsassistent is tijdens krapte op de arbeidsmarkt niet veel ervaring nodig.

 

competenties onderwijsassistent

Een hart hebben voor kinderen is misschien wel de belangrijkste competentie om in deze functie aan de slag te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede beheersing hebt van de Nederlandse taal, zodat je de leerlingen de taal goed kunt bijbrengen.

 


BEKIJK


DOWNLOAD


HANDBOEK
DOWNLOAD INFODe bestanden zijn direct beschikbaar om te downloaden via ZIP;

Pak de ZIP file uit, sla het Word bestand op en ga direct aan de slag;

Je ontvangt bij de download de gratis Template in Microsoft Word en een handboek met instructies. NOTESDit is een gratis Template;

Je bent zelf verantwoordelijk voor je document/brief;

Bij twijfel adviseren wij altijd een specialist in te schakelen;

Het is niet toegestaan deze Template door te verkopen of voor andere commerciële doelstellingen te gebruiken.Voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent:
Tips voor het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief


Belangrijk in een sollicitatiebrief zijn de volgende elementen:
Voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent: Lay-out en opmaak

Hou het vooral simpel en maak je brief niet langer dan 1 pagina. Gebruik een traditioneel lettertype met een goede verdeling tussen de paragraven. Gewoon een brief, eventueel in het briefhoofd je adresgegevens mooi verwerkt en je naam in een mooi lettertype in het groot. Je eigen NAW gegevens staan dus in de brief, verder de NAW gegevens van de ontvanger, de datum en plaats, het onderwerp, de aanhef, een openingszin waarin je refereert naar de vacature, gevolgd door de persoonlijke presentatie, de aansluiting op je vacature en in de afsluiting een verzoek om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek. Daarna volgt de standaard afsluiting van een Nederlandse brief en de ondertekening. In de brief verwijs je naar je CV die je in de bijlage toevoegt.Voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent: aansluiting bedrijfscultuur

Welke toon je gebruikt hangt af van de bedrijfscultuur. Bekijk de website, de LinkedIn accounts en eventuele andere social media. Wordt daar formeel of informeel gecommuniceerd? Zorg ervoor dat je toon goed aansluit bij het type bedrijf. Bedrijven worden steeds informeler, maar het is niet de bedoeling dat je een super informele brief naar bijvoorbeeld een zeer formeel advocatenkantoor stuurt.

 Voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent: Aansluiting vacature

In de vacature worden de functie wensen en eisen weergegeven. Van belang is om goed te kijken waar jij aansluiting ziet tussen jouw opleiding en ervaring en de vacature. Het is goed om in je brief deze aansluiting goed te belichten.
Voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent: Persoonlijke presentatie,elevator pitch

Ken je het begrip elevator pitch? Dat is dat je in de tijd dat de lift op bestemming komt je iemand probeert te overtuigen van je kunnen. Dit kan je vergelijken met je brief, je wil uitgenodigd worden en moet in een paar zinnen uitleggen waarom jij de perfecte persoon bent voor die functie. Haal de highlights uit je CV, schrijf op waar je trots op bent en zorg er vooral voor dat alles goed aansluit op de vacature en de bedrijfscultuur als die bij je bekend is. 
Voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent: Kort en krachtig

Maak geen ellelang verhaal, maar houd de brief kort en krachtig. Zorg ervoor dat alle belangrijkste elementen erin staan en stuur vooral op een uitnodiging voor het gesprek. Je hoeft echt niet alles te vermelden, zorg voor de belangrijkste uitstraling en het overbrengen van je kunnen en je enthousiasme. 


Voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent
NAAM GEADRESSEERDE

STRAAT + HUISNUMMER

POSTCODE + PLAATS

 

 

[PLAATS], [DATUM]

Betreft: [ONDERWERP: VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF ONDERWIJSASSISTENT]

 

Geachte heer of mevrouw,

 

Na ons telefonisch contact van [DATUM] heb ik meteen een kijkje genomen op jullie website en ben ik zo enthousiast geworden, dat ik hierbij solliciteer naar de functie van onderwijsassistent op de [NAAM SCHOOL]. Ik denk dat de functie op mijn lijf geschreven is omdat ik als onderwijsassistent zoekende ben na een stage bij [NAAM SCHOOL] succesvol te hebben afgerond.  

 

In de vervolgalinea’s ga je verder in op je CV en de aansluiting van jouw kennis en ervaring op de vacature. Geef aan waarom jij een geschikte onderwijsassistent bent en wat jouw toegevoegde waarde voor de school kan zijn. Belangrijk is dat je geen ellelange standaard teksten gebruikt, maar juist precies uitlicht waar jij trots op bent en wat je bijzondere prestaties zijn. Ben jij bijvoorbeeld erg goed in orde houden in de klas? Of kan jij leerlingen heel goed motiveren en in hun kracht zetten? Hou het kort en bondig, zorg voor een goede aansluiting met de vacature, geef een uitnodigende persoonlijke presentatie en toon je enthousiasme.

 

Kijk vooral ook even op de website en verdiep je in de cultuur van de school. Ervaring leert dat de aansluiting op de organisatiecultuur steeds belangrijker wordt.

 

Bedankt dat u de tijd heeft genomen mijn motivatie te lezen. Ik verheug me erop van u te horen en ik hoop op een persoonlijk gesprek waarin ik mijn meerwaarde als onderwijsassistent voor uw school verder kan toelichten. Verder verwijs ik u naar mijn CV in de bijlage en mijn LinkedIn account: linkedinlink.

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

[NAAM AFZENDER]

[HANDTEKENING AFZENDER]
opbouw Voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent


Elke sollicitatiebrief heeft een standaard opbouw, zo ook de Voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent. Bekijk hieronder de verschillende onderdelen van een sollicitatiebrief. 

 
1. NAW GEGEVENS AFZENDER VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF ONDERWIJSASSISTENT

[NAAM AFZENDER]

[STRAAT + HUISNUMMER]

[POSTCODE + PLAATS]


Je kunt deze gegevens standaard bovenin zetten, of ze mooi verwerken met bijvoorbeeld iconen. Maak je eigen briefpapier en geef je CV een nog professionelere uitstraling. 
2. NAW GEGEVENS ONTVANGER VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF ONDERWIJSASSISTENT

[NAAM ONTVANGER]

[STRAAT + HUISNUMMER]

[POSTCODE + PLAATS]


Deze NAW gegevens van de ontvanger staan bovenin de brief. We gebruiken de standaard opmaak van een Nederlandse brief. 
3. PLAATS EN DATUM VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF ONDERWIJSASSISTENT

Bijvoorbeeld: Den Haag, 00-00-0000 OF Den Haag, 1 januari 0000 

De plaatsnaam begin je altijd met een hoofdletter. Verder kan je de keuze maken om de datum in cijfers uit te drukken, of om de maand voluit te schrijven (waarbij de eerste letter van de maand altijd een kleine letter is).
4. ONDERWERP VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF ONDERWIJSASSISTENT

Hier geef je het onderwerp van de brief, in dit geval de vacaturenaam of het referentienummer van de vacature. 
5. AANHEF VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF ONDERWIJSASSISTENT

De aanhef van een sollicitatiebrief is afhankelijk van de situatie.

 

Sollicitatiebrief Naam bekend

Staat de naam van de recruiter erbij? In dat geval is de aanhef:

“Geachte heer [ACHTERNAAM]”, of Geachte mevrouw [ACHTERNAAM]”

 

Meestal is de naam van de recruiter bekend en kan je de brief aan die persoon richten. Je kunt er ook voor kiezen om de aanhef persoonlijker te maken. Verdiep je even in de bedrijfscultuur, is het een informeel bedrijf en hebben ze er een hekel aan om met u aangesproken te worden? Gebruik dan vooral een andere aanhef zoals de aanhef die je gebruikt voor een bekende: Hoi of Beste.

 

Informelere manieren die anno 2022 prima kunnen zijn bijvoorbeeld:

 

“Beste meneer de Jong”

“Dag Karel”

“Goedemiddag Annabel”

“Hoi Joep”

 

Sollicitatiebrief Naam onbekend

Staat er geen naam van de recruiter erbij? In dat geval is de aanhef:

“Geachte heer/ mevrouw,”

 

Of ook weer informele varianten:

“Dag meneer/ mevrouw, “

“Goedemiddag meneer/ mevrouw, “

 

Sollicitatiebrief naar bekende

Als er informeel contact is, je de brief naar een bekende stuurt dan kan je ervoor kiezen om “Beste [VOORNAAM]” te gebruiken, of Hoi [VOORNAAM]. Het kan ook zijn dat je brief door diverse mensen worden gelezen en dan is een informele toon misschien niet gepast. Zorg vooral dat de toon aansluit met het contact dat er is. Stuur je de brief naar je beste vriendin die een eenmanszaak heeft als nagelstudio? Dan kan je prima voor een informele toon kiezen.

 6. VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF ONDERWIJSASSISTENT INHOUDELIJK

Openingszin

Probeer in de eerste zin direct de aandacht te pakken, val met de deur in huis waarom jij de perfecte sollicitant bent. De standaard zinnen zoals: “Hierbij solliciteer ik naar de functie van onderwijsassistent bij uw school” zijn een beetje voorbij. Lees meer over de opening op sollicitatiebrief openingszinnen

 

Probeer eens wat anders zoals: Ik ben er sterk van overtuig dat Zelfvertrouwen, Veiligheid, Verantwoordelijkheid, Socialiteit, Betrokkenheid de bouwstenen zijn voor een kind. Daarom pas ik als ervaren onderwijsassistent uitstekend binnen de [NAAM] school.

In dit voorbeeld worden ook de relevante zaken als de naam van de vacature genoemd, maar pak je de lezer gelijk door de missie van de school uit te lichten en de connectie daarin.

 

Belangrijk in de opening is om aandacht te trekken, te refereren naar de vacature en direct de aansluiting of je highlights te belichten. Trek de aandacht, nodig uit tot verder lezen en toon je kunnen.

 

Meerwaarde

Geef ook aan wat jouw meerwaarde zal zijn. Als er een vacature wordt geplaatst, betekent dat dat er momenteel onvoldoende bezetting is, of dat bepaalde zaken niet naar wens gaan. Lees de vacaturetekst goed en ga na waar men precies naar op zoek is. Ga vervolgens na wat jouw meerwaarde is om de school daarin te ontlasten. Bijvoorbeeld voor het voorbeeld van een Leerkracht: Bij Basisschool de Vlinder heb ik met klassen van gemiddeld 40 kinderen de afgelopen een constante  90% uitslag weten te behalen.

 

Belicht waar je trots op bent

In je sollicitatiebrief licht je je bijzondere prestaties uit. Geef aan waar je trots op bent, wat voor prestaties je hebt geleverd. Zorg er wel altijd voor dat het aansluit op hetgeen gevraagd wordt in de vacature.

  7. VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF SLOTZIN EN AFSLUITEN

Sluit je brief af met een enthousiaste slotzin waarin je doelt op een vervolg, dat kan zijn een uitnodiging voor een gesprek of een ander vervolg. Zorg dat het enthousiasme ervan af spat! Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je er erg naar uitkijkt om een kijkje te nemen bij het bedrijf en je meerwaarde voor het bedrijf mondeling toe te lichten.

 

Sluit je sollicitatiebrief af met een enthousiaste noot en een verzoek om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Het doel van je sollicitatie is om op gesprek te komen om zodoende uiteindelijk een interessant aanbod te krijgen voor een leuke functie.

 

Sluit je sollicitatiebrief daarom af met bijvoorbeeld een zin dat je graag op gesprek komt om je motivatie verder toe te lichten en kennis te maken.


Lees meer over het afsluiten van je sollicitatiebrief en bekijk de tips en voorbeeldzinnen op sollicitatiebrief afsluiten

 8. VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF ONDERTEKENING

De ondertekening van een sollicitatiebrief is in principe hetzelfde als een andere standaard brief. Standaard wordt gebruikt:

 

Met vriendelijke groet,

 

Voor en Achternaam

 

Als je de brief bent begonnen met Hoi [NAAM], zou ik de brief ook informeel afsluiten zoals bijvoorbeeld “Groetjes [VOORNAAM]”.

 

Als je een brief stuurt als bijlage kan je je handtekening erin zetten. Maak een pdf bestand van je brief en voeg je digitale handtekening in.

 10. VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF BIJLAGEN

Voeg je bijlage(n) toe aan je brief? In dat geval zet je onderaan de brief dat er bijlage(n) aan toegevoegd zijn, met de naam van de bijlage(n).

 Lettertype voorbeeld SOLLICITATIEBRIEF onderwijsassistent 
Voor deze voorbeeld sollicitatiebrief zijn de volgende lettertypes gebruikt:


Source Sans Pro

Source Sans Pro is een schreefloos lettertype gemaakt door Paul D. Hunt, uitgebracht door Adobe in 2012. Het is de eerste open-source lettertypefamilie van Adobe, gedistribueerd onder de SIL Open Font-licentie. Het lettertype is geïnspireerd op de Gotische vormen.


Bij een sollicitatiebrief gebruik je een eenvoudig lettertype in 10 of 11. Zorg ervoor dat je brief rustig leest en daardoor de belangrijke zaken uitgelicht worden. 

 


sollicitatiebrief mailen

Anno 2022 worden sollicitaties bijna alleen nog maar via de mail gestuurd. Het kan ook zijn dat er een portal is waar je de brief en je CV kan uploaden, maar brieven per post kom je nauwelijks meer tegen.

 

Tekst in de mail

Je kan ervoor kiezen om de tekst van de sollicitatiebrief in het mailtje te zetten en je CV in de bijlage toe te voegen. In dit geval kan de ontvanger je brief direct lezen en de CV als bijlage openen.

 

Brief in de bijlage

Je kunt er ook voor kiezen om in je mailtje te verwijzen naar de bijlagen en daarin je CV en sollicitatiebrief toevoegen. In de mail zet je dan iets als: Hierbij verwijs ik u graag naar de bijlage voor mijn sollicitatie voor de functie van [VACATURE].


Carla's templatesOp Carla’s Templates staan GRATIS Templates voor onder andere Brieven, Cv's en nog veel meer. Bij de categorie BRIEVEN vind je naast Templates ook informatie over het opstellen van een Nederlandse brief, de afsluiting van een brief, tips om de perfecte brief op te stellen, sollicitatiebrieven en nog veel meer. Bekijk al onze Brief Templates.

 Ben je nog op zoek naar een leuke vacature? Bekijk bij google jobs de vacatures in jouw regio.