Tips voor een perfect cv


Tips voor een perfect CV:

Wat staat er op een goed cv? 

Bekijk onze tips en maak je cv in een handomdraai.

 


Baanwinnende (gratis) CV templates

baanwinnend-cv-voorbeeld-1
baanwinnend-cv-voorbeeld-3
baanwinnend-cv-voorbeeld-2
baanwinnend-cv-voorbeeld-4

stap 1. het juiste design

Dat klinkt heel simpel, maar het is belangrijk dat je een design kiest wat past bij jou en ligt binnen de mogelijkheden van jouw computer skills.

Wij hebben 50+ voorbeeld CV’s online gezet die je ter inspiratie kunt bekijken. Deze voorbeeld CV’s zijn opgebouwd uit tekst vakken in Microsoft Word.

Je kunt er ook voor kiezen om een standaard template van Microsoft Word te gebruiken, of zelf een design te maken.


stap 2. goede balans

Balans vinden tussen lappen tekst en voldoende juiste informatie.

Houdt het bijvoorbeeld bij de omschrijving van je werkzaamheden bij de kernwerkzaamheden, aangevuld met wat je bereikt hebt in die functie. Verwijder standaard teksten, waarvan iedereen weet dat ze bij een bepaalde functie horen.

Kies in plaats daarvan om bijzondere prestaties te vermelden, dingen waar je trots op bent.


stap 3. passende profielfoto

Daarmee bedoelen we een foto die past bij het beroep waar je naar solliciteert.

Als je geen passende foto hebt, vraag dan aan iemand uit je omgeving om een foto shoot te doen, of ga naar een professionele fotograaf.


stap 4. stem alles goed af op elkaar

Stem het geheel op elkaar af qua lettertype- en grootte en kleuren van je CV.


TIPS VOOR EEN PERFECT CV: Stap 5. verwijzing socials

Bijvoorbeeld naar LinkedIn of andere relevante Socials. 


TIPS VOOR EEN PERFECT CV: stap 6. persoonlijk tintje

Je kan zowel met behulp van je foto, je profiel en de zaken die jij uitlicht, je CV persoonlijk maken. Dit zal een positief effect hebben op je kansen.


TIPS VOOR EEN PERFECT CV: stap 7. enthousiasme

Breng je enthousiasme over, om te laten zien dat je graag in aanmerking wil komen voor de functie.

Als een CV is afgeraffeld, dan kunnen daar twijfels over ontstaan. Zorg er daarom altijd voor dat je enthousiasme voelbaar is door je CV.


TIPS VOOR EEN PERFECT CV: stap 8. profieltekst

Wie je CV leest, zal kijken hoe jij jezelf kort en bondig beschrijft en daarmee kan je dus al een groot verschil maken.

Wij raden het gebruik van vakjargon af en vage nietszeggende taal is al helemaal uit den boze. Houd het dicht bij jezelf, vertel waar je trot op bent en laat zien wat jouw toegevoegde waarde is.TIPS VOOR EEN PERFECT CV: stap 9. vaardigheden

Vergeet je vaardigheden niet!

Je vaardigheden worden steeds belangrijker om te vermelden omdat daarmee de eventuele match met de functie beter gemaakt kan worden.

Ook als je bijvoorbeeld de gevraagde opleiding niet hebt, maar wel de vaardigheden wel hebt, dan kan er alsnog een mogelijke match zijn.


Tips voor een perfect cv: stap 10. dubbel check

Tips voor een perfect cv:

Dubbel check of alles erop staat en controleer op spelling en lay-out.

Naam en functie

Contactgegevens

Profielomschrijving

Vaardigheden

Opleidingen en cursussen

Werkervaring

Persoonlijke kwaliteiten (optioneel)

Profielfoto (optioneel)

Hobby’s (optioneel)


alle-gratis-cv-voorbeelden

Gratis cv templates- opbouw cv

Je cv is een overzicht van je kennis en ervaring, dat is over de jaren heen nog steeds hetzelfde.

Het grote verschil met een ouderwets cv en een modern cv anno, is dat alles beknopter is weergegeven in een heldere format.

Een cv bestaat tegenwoordig uit 1, maximaal 2 pagina’s en bevat minimaal de volgende onderdelen:

Wat kan je verder op je cv zetten?

Afhankelijk van de functie, de relevantie en de geldigheid, kan je verder nog meer informatie op je cv zetten. Denk bij alles goed na of het een toegevoegde waarde heeft op je sollicitatiepositie. Als het antwoord nee is, laat het dan vooral achterwege. Het is belangrijk dat een recruiter snel kan scannen of je geschikt bent voor de functie en overbodige informatie kan alleen maar afleiden van de kern. Naast bovenstaande informatie kan je ervoor kiezen om je cv uit te breiden met de volgende informatie:

 • Foto
 • Competenties
 • Hobby’s, vermeld deze alleen als ze relevant zijn voor de functie
 • Relevante nevenactiviteiten
 • Relevante bijbaantjes, stages en afstudeeropdrachten

Wat zet je vooral niet op je cv?

Nu we het erover hebben gehad wat je allemaal op je cv kan zetten, behandelen we de dingen die je er vooral niet op moet verwerken. Hieronder een opsomming van wat je vooral niet op je cv moet zetten:

 • Oude (bij)baantjes die niks met de functie te maken hebben
 • Stages die niks met de functies te maken hebben
 • Afstudeeropdrachten die niks met de functie te maken hebben
 • Oude irrelevante nevenactiviteiten en prestaties
 • Oude en irrelevante cursussen
 • Niet meer geldige certificaten
 • Uitgelichte gratis cv templates

Hoe maak je een goed cv?

Bij het maken van je cv is het belangrijk dat je de minimale onderdelen erop zet: personalia, persoonlijk profiel, opleidingen, werkervaring en vaardigheden.

Verder is het van belang dat je alleen relevante informatie op je cv plaatst. De cv’s anno 2022 zijn een stuk korter dan in het verleden, dus benut de ruimte die je hebt goed.

De lay-out van je cv is ook belangrijk, zorg ervoor dat het een overzichtelijk geheel is en dat het geheel goed op elkaar afgestemd is.

Het is aan te raden om je cv aan te passen aan de vacature. Daarmee bedoelen we niet dat je jezelf beter voordoet dan je bent, of bepaalde zaken gaat verzinnen, maar dat je precies de zaken uitlicht die belangrijk zijn voor de functie waar je op solliciteert. Stel jezelf continue de vraag: Is dit relevant voor de functie? Als het antwoord ja is, plaats je het op je cv. Als het antwoord nee is, laat je het achterwege.

In welke volgorde staat de werkervaring op je cv?

Er zijn geen regels voor de volgorde van je werkervaring, maar het is gebruikelijk om je meest recente ervaring bovenaan te zetten en vervolgens chronologisch terug te gaan in de tijd.

Het is vooral belangrijk dat je lay-out goed is opgebouwd en dat voor de recruiters duidelijk is wanneer en voor welke periode je de werkervaring hebt opgedaan.

In welke volgorde staan je opleidingen op je cv?
Ook voor de volgorde van je opleidingen zijn in principe geen regels, maar ook daarbij geldt dat het gebruikelijk is om de meest recente opleiding bovenaan te zetten en vervolgens chronologisch terug te gaan in de tijd.

Je kunt er ook voor kiezen om het andersom te doen, bijvoorbeeld als je meest belangrijke opleiding anders onderaan staat en een beetje wegvalt. Het is belangrijk dat recruiters in 1 oogopslag de match kunnen maken, dus maak een evaluatie en beslis daarna in welke volgorde je de opleidingen erop zet.

Hoe maak je een cv zonder werkervaring?

Als je geen of weinig werkervaring hebt, kan het lastig lijken om je cv te maken.
Vergeet niet dat het voor veel werkgevers, zeker in deze tijd, helemaal niet belangrijk hoeft te zijn hoeveel ervaring je hebt.
Zorg er in dit geval voor dat je extra aandacht besteed aan een goed persoonlijk profiel en werk je vaardigheden goed uit. In je persoonlijk profiel vertel je in het kort waar jij goed in bent en wat je ambities zijn.

Ook kan je als je geen werkervaring hebt ervoor kiezen om nevenactiviteiten, stages, afstudeerprojecten en bijbaantjes op je cv te vermelden. Aan de hand daarvan kan een potentiële werkgever een beeld van jou krijgen.

Gratis cv template downloaden

Je kunt de gratis cv templates eenvoudig downloaden vanaf onze website. Er zijn geen kosten aan verbonden en je kan direct aan de slag. Kies de template naar keuze, download het ZIP bestand en pak deze uit. Nu kan je het Word bestand opslaan en aan de slag gaan met je cv.

Gratis cv template bewerken

Onze gratis cv templates zijn allemaal gemaakt in Microsoft Word. Je kunt ze eenvoudig downloaden en daarna bewerken. Er zitten geen verborgen kosten achter en je kunt direct aan de slag. De gratis cv templates zijn gemaakt met tekstvakken, welke je ook eventueel groter en kleiner kan maken. Wij raden je echter aan om de vakken hetzelfde te houden en tekst passend te maken door de grootte van de letters aan te passen, of de tekst te redigeren.
Om het makkelijker te maken hebben we een handboek gemaakt voor de gratis cv templates, waarin je precies kan lezen hoe je de templates kan bewerken.

Succes met je sollicitaties!

 

Succes met het maken van je cv na deze tips voor een perfect cv!


Carla's templates

Op Carla’s Templates staan GRATIS Templates voor onder andere Brieven, Cv's en nog veel meer. Bij de categorie CV's vind je naast Templates ook tips om een perfect CV te maken. Bekijk al onze CV Templates. Lees alles over onze gratis cv templates en ga direct aan de slag. 

Bekijk ook de gratis voorbeeld cv's van topvoorbeelden.com. 

 

Baanwinnende Resume templates

Gratis-resume-template-1
Gratis-resume-template-2
Gratis-resume-template-6
Gratis-resume-template-9