prijslijst voorbeeld

Prijslijst voorbeeld templates: ben je bezig met een nieuwe prijslijst en op zoek naar ideeën? Dan ben je hier aan het juiste adres. 
Bekijk de gratis voorbeeld templates en ga direct aan de slag met een ontwerp. 


alle-prijslijst-templates

De meeste bedrijven hebben een prijslijst, maar niet alle bedrijven zullen deze prijslijst openbaar maken voor iedereen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de prijslijst alleen voor intern gebruik te maken en op verzoek een offerte met prijzen op maat te bieden aan je (potentiële) klanten.


Als je meer inzicht wil geven, kan je ervoor kiezen om een fysieke prijslijst te maken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een flyer die je klanten kunnen meenemen, een online document voor op je website, of een prijslijst op een reclamebord die je op de stoep voor je winkel plaatst, of een poster die je op de raam/ deur van je winkel plaatst.


Prijslijst voorbeeld templates (Gratis)

Prijslijst-voorbeeld-template-1
Prijslijst-voorbeeld-template-6
Prijslijst-voorbeeld-template-3
Prijslijst-voorbeeld-template-4
Prijslijst-voorbeeld-template-5
Prijslijst-voorbeeld-template-2

Prijslijst voorbeeld - hoe maak je een prijslijst?

Je kunt op verschillende manieren een prijslijst maken. Dit kan je doen door de volgende stappen te volgen:

  1. Maak een overzicht van de producten of diensten die je op je prijslijst wil zetten. Dit kan een totaaloverzicht zijn van je producten/ diensten zijn, of alleen een selectie van de meest populaire producten of diensten.
  2. Bepaal de prijzen die je wilt hanteren. Het kan zijn dat je deze prijzen al hebt, maar het kan ook zijn dat je nog onderzoek zult moeten doen. Je prijzen bepaal je aan de informatie over de prijzen van de producten of diensten. Lees in de meer over het bepalen van je prijzen in het volgende onderdeel: “Hoe bepaal je de prijzen”. Over het algemeen gebruik je in een prijslijst de prijzen inclusief btw.
  3. Maak een lay-out voor de prijslijst. Je kunt een professioneel ontwerp maken of een standaard template gebruiken om je prijslijst er mooi uit te laten zien.
  4. Voeg de producten/ diensten en prijzen toe aan de prijslijst. Zorg ervoor dat de prijzen duidelijk worden weergegeven. Gebruik een goede opmaak en een duidelijk leesbaar lettertype.
  5. Voeg eventuele extra informatie toe aan je prijslijst: Het kan zijn dat je extra informatie wil toevoegen zoals bijvoorbeeld een beschrijving, afbeeldingen of korting.
  6. Controleer je prijslijst: Zorg ervoor dat je prijslijst correct is en dat er geen (spel)fouten in staan.
  7. Publiceer je prijslijst: Je kunt je prijslijst afdrukken of online publiceren (bijvoorbeeld op je website of sociale media).
  8. Druk de prijslijst af. Je kunt de prijslijst afdrukken op een standaard printer of bij een drukkerij laten drukken. Daarbij kan je kiezen voor verschillende soorten kwaliteit.
  9. Maak indien gewenst een poster/ reclamebord met je prijslijst.
  10. Zorg ervoor dat je de prijslijst op een duidelijk zichtbare plaats neerzet, zodat je klanten de prijslijst gemakkelijk kunnen vinden.
  11. Update je prijslijst met regelmaat, bijvoorbeeld wanneer je prijzen veranderen of wanneer je nieuwe producten of diensten toevoegt aan je pakket.


Wat is een prijslijst?

Een prijslijst is een overzicht van producten en/ of diensten met prijzen. Een prijslijst wordt gebruikt door bedrijven om klanten te informeren over de kosten van hun producten of diensten. Het kan een fysiek document zijn in de vorm van bijvoorbeeld een flyer, poster of reclamebord, maar het kan ook een online gepubliceerd document zijn.


De meeste bedrijven hebben een prijslijst, maar niet alle bedrijven zullen deze prijslijst openbaar maken voor iedereen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de prijslijst alleen voor intern gebruik te maken en op verzoek een offerte met prijzen op maat te bieden aan je (potentiële) klanten.


Als je meer inzicht wil geven, kan je ervoor kiezen om een fysieke prijslijst te maken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een flyer die je klanten kunnen meenemen, een online document voor op je website, of een prijslijst op een reclamebord die je op de stoep voor je winkel plaatst, of een poster die je op de raam/ deur van je winkel plaatst.


Het is afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent en van je bedrijfsstrategie, op welke manier jij je prijslijst wel of niet openbaar maakt. Een mooi vormgegeven prijslijst kan je marketingpositie versterken en nieuwe klanten aantrekken.


Prijslijst stappenplan

Je kunt op verschillende manieren een prijslijst maken. Dit kan je doen door de volgende stappen te volgen:


PRIJSLIJST MAKEN stap 1

Maak een overzicht van de producten of diensten die je op je prijslijst wil zetten. Dit kan een totaaloverzicht zijn van je producten/ diensten zijn, of alleen een selectie van de meest populaire producten of diensten.


PRIJSLIJST MAKEN stap 2

Bepaal de prijzen die je wilt hanteren. Het kan zijn dat je deze prijzen al hebt, maar het kan ook zijn dat je nog onderzoek zult moeten doen. Je prijzen bepaal je aan de informatie over de prijzen van de producten of diensten. Lees in de meer over het bepalen van je prijzen in het volgende onderdeel: “Hoe bepaal je de prijzen”. Over het algemeen gebruik je in een prijslijst de prijzen inclusief btw.



PRIJSLIJST MAKEN stap 3

Maak een lay-out voor de prijslijst. Je kunt een professioneel ontwerp maken of een standaard template gebruiken om je prijslijst er mooi uit te laten zien.


PRIJSLIJST MAKEN stap 4

Voeg de producten/ diensten en prijzen toe aan de prijslijst. Zorg ervoor dat de prijzen duidelijk worden weergegeven. Gebruik een goede opmaak en een duidelijk leesbaar lettertype.


PRIJSLIJST MAKEN stap 5

Voeg eventuele extra informatie toe aan je prijslijst: Het kan zijn dat je extra informatie wil toevoegen zoals bijvoorbeeld een beschrijving, afbeeldingen of korting.


PRIJSLIJST MAKEN stap 6

Controleer je prijslijst: Zorg ervoor dat je prijslijst correct is en dat er geen (spel)fouten in staan.


PRIJSLIJST MAKEN stap 7

Publiceer je prijslijst: Je kunt je prijslijst afdrukken of online publiceren (bijvoorbeeld op je website of sociale media).


PRIJSLIJST MAKEN stap 8

Druk de prijslijst af. Je kunt de prijslijst afdrukken op een standaard printer of bij een drukkerij laten drukken. Daarbij kan je kiezen voor verschillende soorten kwaliteit.


PRIJSLIJST MAKEN stap 9

Maak indien gewenst een poster/ reclamebord met je prijslijst.


PRIJSLIJST MAKEN stap 10

Zorg ervoor dat je de prijslijst op een duidelijk zichtbare plaats neerzet, zodat je klanten de prijslijst gemakkelijk kunnen vinden.


Bekijk alle gratis prijslijst voorbeeld templates

prijslijst-schoonheidssalon-alles
prijslijst-barbershop-alles
prijslijst-maken-pedicure-alles
prijslijst-kantine-maken-alles
prijslijst-maken-massage-alle-templates
prijslijs-maken-nagelsalon-alles

Prijslijst voorbeeld TIPS


TIP 1


Doe een goed en gedegen vooronderzoek! Als je een prijslijst maakt is het van belang om goed te onderzoeken welke prijzen je gaat hanteren. Wat doen je concurrenten, hoe ziet de markt eruit, wat zijn je kosten en op welke manier wil jij jouw bedrijf in de markt positioneren? Denk er goed over na en zoek van te voren uit wat je nodig hebt om de goede prijs voor jouw bedrijf te hanteren.  



TIp 2 


Gebruik een design wat past bij je bedrijf. Zorg ervoor dat de kleuren goed zijn afgestemd op de huisstijl van je bedrijf en verwerk je logo erin. Een goede prijslijst is makkelijk leesbaar en past binnen de huisstijl van je bedrijf. 



TIP 3


Laat je prijslijst controleren door mensen uit je omgeving. Het kan altijd gebeuren dat je ergens overheen leest en dat er zo een foutje in je prijslijst kan komen te staan. Daarom is het belangrijk om de prijslijst door een aantal mensen uit je omgeving te laten nalezen. Ook kan het zijn dat je onverwachte feedback krijgt waar je nog iets mee kan doen. Bijvoorbeeld de grootte van de letters, kleuren etc. 


Prijslijst voorbeeld: Hoe bepaal je de prijzen?

Je kunt op verschillende manieren je prijzen bepalen. Lees hieronder meer over het bepalen van je prijzen:

  1. Kostprijs plus marge: Bij deze methode reken je eerst uit wat de kostprijzen zijn van je producten/ diensten. Als je deze inzichtelijk hebt, bepaal je wat welke marge je wil hanteren. Vervolgens verhoog je de kostprijs met de gewenste marge om zo je prijzen te bepalen.
  2. Markvergelijking: Bij deze methode doe je onderzoek binnen de markt waarin jij je begeeft. Je doet onderzoek naar de prijs en kwaliteit die je concurrenten hanteren en aqan de hand daarvan bepaal jij welke prijzen je zult hanteren.
  3. Waarde inschatten: Je kunt ook een inschatting maken van de waarde die je product/ dienst voor je klant kan hebben. Als je een uniek product of een unieke dienst aanbiedt, kan je bekijken hoe waardevol dit is voor je (potentiële) klant en hand daarvan je prijzen bepalen.
  4. Psychologische prijsbepaling: Prijzen kunnen ook door psychologie bepaald worden. Soms kan het zelf zo zijn dat je iets sneller verkoopt door een hogere prijs te hanteren. Ook prijzen die eindigen op ,99 of juist ronde prijzen, kunnen een bepaald effect creëren.
  5. Vaak zal je een combinatie van bovenstaande methodes gebruiken om je uiteindelijke prijzen te bepalen. Het geheel is afhankelijk van je kosten, concurrentie, de waarde, verkoopstrategie en je doelgroep.


Voordelen prijslijst openbaar maken

Het is voor elk bedrijf een bewuste keuze voor bedrijven of ze de prijzen voor iedereen inzichtelijk willen maken. De voordelen van het publiceren van een prijslijst zijn:

  1. Het bieden van transparantie: Door het openbaar maken van je prijslijst geef je transparantie voor je (potentiële) klanten over de kosten die ze kunnen verwachten. Hierdoor weten je klanten waar ze aan toe zijn en zullen er geen verassingen achteraf komen.
  2. Vertrouwen: Als je transparant bent over je prijzen weten je klanten waar ze aan te zijn en zullen ze sneller vertrouwen opbouwen. Er is altijd een document met prijzen waar op terggevallen kan worden.
  3. Besparen van tijd: Omdat je de prijzen inzichtelijk hebt gemaakt, zullen je klanten niet met onduidelijkheden zitten en daardoor zal je minder vragen hoeven te beantwoorden.
  4. Weloverwogen keuzes klanten: Omdat je klanten van te voren de prijzen kunnen vergelijken met je concurrenten, kunnen ze een weloverwogen keuze maken en daardoor sneller tevreden zijn. Ook kunnen je klanten hierdoor beter een budget bepalen.
  5. Sneller beslissen: Omdat je prijzen goed inzichtelijk zijn, kunnen je klanten gemakkelijker beslissen om een product of dienst te kopen.


Nadelen prijslijst openbaar maken

Naast bovengenoemde voordelen, kunnen er ook nadelen zitten aan het openbaar maken van je prijslijst. Hieronder geven we een opsomming:

  1. Prijsvergelijk: Omdat je de prijzen openbaar hebt gemaakt, kunnen klanten deze vergelijken met je concurrenten. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, want klanten kunnen daardoor kiezen voor de meest goedkope optie.
  2. Minder flexibel: Als je de prijzen hebt vastgelegd in een prijslijst, kan je niet eenvoudig afwijkende prijzen hanteren voor specifieke situaties. Je kunt dit ondervangen door met kortingen te werken als je dat nodig acht.
  3. Minder onderhandelingsruimte: Als je prijzen bekend zijn, zal je minder snel kunnen onderhandelen om een klant binnen te halen. Je kunt dit ook ondervangen door met kortingen te werken.
  4. Beperkte uitleg mogelijkheden: Omdat klanten de prijzen zelfstandig kunnen bekijken, kan het zijn dat ze iets verkeerd interpreteren.


Prijslijst voorbeeld: Heb je een prijslijst nodig voor je restaurant of andere horecagelegenheid? Bekijk dan de gratis menukaarten op topvoorbeelden.com

Bekijk ook de gratis voorbeeld offerte templates voor ideeën voor een uitgebreide prijslijst/ offerte.