Keywords in je CV

Hoe zorg je ervoor dat jouw CV eruit springt? Het antwoord: gebruik van keywords in je cv. Keywords zijn woorden die recruiters zoeken in CV's om de geschikte kandidaten te vinden voor een functie. Door de juiste keywords op te nemen in jouw CV, vergroot je de kans om opgemerkt te worden en uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Hier leggen we uit wat keywords zijn, waarom ze belangrijk zijn voor een CV en hoe je ze effectief kunt gebruiken.


Inhoudsopgave

Wat zijn keywords in je cv?

Keywords zijn specifieke woorden of termen die relevant zijn voor een bepaalde functie of branche. Recruiters gebruiken deze woorden om snel de juiste kandidaten te vinden voor een vacature. Door de juiste keywords op te nemen in jouw CV is jouw CV beter te vinden, waardoor de geschiktheid voor een functie beter kan worden beoordeeld.

Keywords kunnen onder meer betrekking hebben op jouw opleiding, werkervaring, vaardigheden en persoonlijkheid. Zo kunnen voor een marketingfunctie keywords als "SEO", "SEA" en "contentmarketing" relevant zijn, terwijl voor een functie in de zorg keywords als "patiëntenzorg", "medische kennis" en "probleemanalyse" belangrijk kunnen zijn.Waarom zijn keywords belangrijk voor je CV?

Keywords zijn belangrijk voor je CV omdat ze helpen om jouw CV te laten opvallen tussen de vele sollicitanten. Recruiters krijgen vaak honderden CV's voor een vacature en hebben maar weinig tijd om elk CV grondig te bekijken. Door de juiste keywords op te nemen in jouw CV, vergroot je de kans dat jouw CV opvalt tussen alle andere CV's en dat de recruiter verder leest.

Het opnemen van de juiste keywords in jouw CV laat ook zien dat je de tijd hebt genomen om de functie en het bedrijf te onderzoeken en dat je begrijpt wat er nodig is om de functie succesvol uit te voeren. Dit laat een professionele indruk achter en kan ervoor zorgen dat de recruiter jou als een geschikte kandidaat beschouwt.

Tot slot kunnen keywords helpen om jouw CV te optimaliseren voor zoekmachines. Veel bedrijven gebruiken tegenwoordig Applicant Tracking Systems (ATS) om CV's te screenen en alleen de meest relevante CV's door te sturen naar de recruiter. Door de juiste keywords op te nemen in jouw CV, vergroot je de kans dat jouw CV wordt opgepikt door deze systemen.Stappenplan om keywords effectief te gebruiken

Hoe vind je de juiste keywords en hoe plaats je ze effectief in jouw CV? In dit stappenplan laten we je zien hoe je de juiste keywords kunt vinden en strategisch kunt plaatsen. Volg deze stappen en maak jouw CV perfect!


Stap 1: Onderzoek naar de keywords van de functie

De eerste stap om keywords effectief te gebruiken in jouw CV is om onderzoek te doen naar de keywords van de functie waarop je solliciteert. Dit kan je helpen om te begrijpen welke vaardigheden, kennis en ervaring belangrijk zijn voor de functie en hoe je deze het beste kunt benadrukken in jouw CV. Hieronder vind je enkele stappen die je kunt nemen om onderzoek te doen naar de keywords van de functie: 

 • Lees de vacaturetekst zorgvuldig door en identificeer de belangrijkste vereisten en verantwoordelijkheden van de functie. Maak aantekeningen van de woorden en termen die regelmatig terugkomen.
 • Gebruik zoekmachines en vacaturebanken om soortgelijke vacatures te vinden en kijk welke woorden en termen worden gebruikt om de functie te beschrijven.
 • Kijk naar de LinkedIn-profielen van mensen die momenteel in een vergelijkbare functie werken en identificeer welke vaardigheden en ervaringen zij benadrukken in hun profiel.


Stap 2: Onderzoek welke keywords aansluiten op jouw profiel

Nu je de belangrijkste keywords voor de functie hebt geïdentificeerd, is het tijd om te kijken hoe je deze keywords kunt koppelen aan jouw eigen vaardigheden en ervaringen. Hieronder vind je enkele stappen die je kunt nemen om te onderzoeken welke keywords aansluiten op jouw profiel:

 • Maak een lijst van jouw belangrijkste vaardigheden en ervaringen. Denk hierbij aan werkervaring, opleidingen, stages, vrijwilligerswerk en persoonlijke eigenschappen.
 • Vergelijk jouw lijst met de keywords die je hebt geïdentificeerd voor de functie. Kijk welke vaardigheden en ervaringen aansluiten op de keywords en markeer deze.
 • Kijk ook naar de kwaliteiten die de werkgever vraagt in de vacaturetekst, bijvoorbeeld "teamspeler" of "zelfstarter". Kijk of deze kwaliteiten terugkomen in jouw lijst en markeer deze.
 • Koppel de keywords die aansluiten op jouw profiel aan de specifieke functie-eisen en verantwoordelijkheden van de vacature. Dit kan je doen door concrete voorbeelden te geven van jouw vaardigheden en ervaringen die aansluiten op de keywords en de functie-eisen.


Stap 3: Plaatsing van keywords

Nu je de juiste keywords hebt geïdentificeerd en hebt gekoppeld aan jouw eigen vaardigheden en ervaringen, is het tijd om deze strategisch te plaatsen in jouw CV. Hieronder staan een paar tips om de keywords strategisch te plaatsen in jouw CV:

 • Gebruik de keywords in de titel van jouw CV. Zo maak je direct duidelijk welke vaardigheden en ervaringen je hebt die relevant zijn voor de functie.
 • Gebruik de keywords in jouw werkervaring. Beschrijf bijvoorbeeld de specifieke taken en verantwoordelijkheden die aansluiten op de keywords.
 • Vermeld de keywords bij jouw opleidingen en trainingen. Kijk welke opleidingen en trainingen aansluiten op de keywords en vermeld deze.
 • Gebruik de keywords in jouw persoonlijk profiel. Dit is een korte beschrijving van wie je bent en wat je kunt en de perfecte plek om de keywords te vermelden.Zorg dat je niet te geforceerd in het gebruik van de keywords bent. Plaats de keywords op een natuurlijke manier in jouw CV en vermijd het te veel herhalen van dezelfde keywords.Praktische tips bij gebruik keywords in je cv

Hier bespreken we enkele praktische tips en voorbeelden om jouw gebruik van keywords nog effectiever te maken:

 1. Vermijd afgezaagde keywords. Gebruik geen clichématige of vage keywords, zoals "teamspeler" of "flexibel". Probeer in plaats daarvan specifiekere en relevantere keywords te gebruiken die jouw vaardigheden en ervaringen echt weergeven.
 2. Maak gebruik van synoniemen en variaties. Gebruik niet steeds dezelfde keywords in jouw CV, maar gebruik synoniemen en variaties om de aandacht van recruiters vast te houden.
 3. Vermeld resultaten en prestaties. Beschrijf specifieke resultaten en prestaties die aansluiten op de keywords, zoals "verhoogde verkoop met 20% door effectievere communicatie met klanten".
 4. Wees specifiek. Vermeld specifieke vaardigheden en ervaringen die aansluiten op de keywords, bijvoorbeeld "ervaring met het beheren van projecten binnen strakke deadlines" in plaats van "projectmanagementvaardigheden".
 5. Gebruik actieve werkwoorden. Gebruik actieve werkwoorden om jouw vaardigheden en ervaringen krachtiger en overtuigender te maken, zoals "geleid", "gecreëerd" en "verbeterd".
 6. Pas jouw CV aan aan de vacature. Pas jouw CV altijd aan de specifieke vacature en werkgever om de kans op succes verder te vergroten. Gebruik de keywords die in de vacaturetekst worden genoemd en verwerk deze op een logische en overtuigende manier in jouw CV.Voorbeeld CV met juist gebruik van keywords

Bekijk hieronder een voorbeeld CV waarbij de keywords op een juiste manier zijn verwerkt. In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van keywords zoals "marketingstrategie", "social media", "ROI", "evenementen", "e-mailmarketing", en "projectmanagement". Door deze keywords strategisch te plaatsen in het CV, wordt direct duidelijk welke vaardigheden en ervaringen de sollicitant heeft die relevant zijn voor de functie.


voorbeeld-keywords-in-je-cv

Opsomming en Slot

Keywords zijn belangrijk om op te nemen in je CV om op te vallen bij recruiters en door Applicant Tracking Systems (ATS) geselecteerd te worden. Een goede balans tussen keywords en leesbaarheid is essentieel om zowel ATS als menselijke recruiters aan te spreken. Het gebruik van synoniemen en variaties van keywords kan helpen om je CV te diversifiëren en te voorkomen dat het te repetitief wordt. Het is daarbij belangrijk om de context waarin je keywords gebruikt te begrijpen en ervoor te zorgen dat ze op natuurlijke wijze in je CV worden opgenomen.

ATS systemen screenen sollicitaties op basis van keywords en selecteren alleen de sollicitaties die aan de criteria voldoen. Als je niet genoeg keywords in je CV hebt opgenomen, kan het zijn dat je niet wordt geselecteerd, zelfs als je over de juiste kwalificaties beschikt. Menselijke recruiters lezen vaak honderden CV's per dag en hebben weinig tijd om elk CV aandachtig te bestuderen. Een CV dat te vol is met keywords kan saai en onaantrekkelijk lijken, waardoor het minder aantrekkelijk is voor menselijke recruiters.

Door een goede balans tussen keywords en leesbaarheid te creëren, kun je ervoor zorgen dat je CV zowel door ATS als menselijke recruiters wordt opgemerkt. Hierdoor vergroot je je kansen om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek en uiteindelijk de baan te krijgen die je graag wilt.Veelgestelde Vragen

Wat zijn keywords in een cv?

Keywords zijn woorden of zinnen die specifieke vaardigheden, ervaringen, opleidingen, of kwalificaties benadrukken die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Het zijn de termen die recruiters en ATS-systemen gebruiken om kandidaten te screenen en te matchen met openstaande vacatures.

Waarom zijn keywords belangrijk in een cv?

Het opnemen van de juiste keywords in je cv kan ervoor zorgen dat jouw cv opvalt bij recruiters en door ATS-systemen wordt geselecteerd. Dit vergroot de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en kan zelfs leiden tot een baan. ATS-systemen screenen cv's namelijk op basis van de aanwezigheid van keywords en selecteren alleen de sollicitaties die aan de criteria voldoen. Recruiters gebruiken ook keywords om snel een overzicht te krijgen van jouw vaardigheden en ervaringen.

Hoe kan ik de juiste keywords voor mijn cv kiezen?

Begin door de vacaturetekst goed te lezen en kijk welke woorden en zinnen erin voorkomen. Dit zijn de keywords die de werkgever belangrijk vindt voor de functie. Verwerk deze keywords op een natuurlijke manier in je cv. Het is ook handig om te kijken naar andere vacatures voor vergelijkbare functies en te zien welke keywords daar vaak voorkomen.

Hoe kan ik keywords op een natuurlijke manier in mijn cv opnemen?

Het is belangrijk om keywords op een natuurlijke manier in je cv te verwerken, zodat het niet lijkt alsof je ze er lukraak in hebt gezet. Gebruik ze in context en vermijd overmatig gebruik. Schrijf zinnen waarin de keywords natuurlijk passen en gebruik synoniemen en variaties van de keywords om te voorkomen dat je cv te repetitief wordt.

Kan het gebruik van te veel keywords in mijn cv averechts werken?

Ja, te veel keywords in je cv kan averechts werken. Als je cv te vol staat met keywords, kan het er onnatuurlijk en overdreven uitzien. Recruiters kunnen het idee krijgen dat je probeert indruk te maken en dat je niet echt begrijpt wat er nodig is voor de functie. Zorg dus voor een goede balans tussen het gebruik van keywords en een leesbaar cv.

Moet ik de keywords in mijn cv aanpassen aan elke vacature waarop ik solliciteer?

Ja, het is een goed idee om de keywords in je cv aan te passen aan elke vacature waarop je solliciteert. Elke functie heeft specifieke vereisten en het aanpassen van je cv aan deze vereisten vergroot de kans dat jouw cv wordt geselecteerd door ATS-systemen en opvalt bij recruiters.

Moet ik synoniemen van mijn keywords gebruiken in mijn cv?

Ja, het gebruik van synoniemen van je keywords kan helpen om je cv te diversifiëren en te voorkomen dat het te repetitief wordt. Het kan ook helpen om op te vallen bij ATS-systemen die op zoek zijn naar variaties van dezelfde keyword.

 1. Indeed: www.indeed.nl
 2. Glassdoor: www.glassdoor.nl