Hobbys op je cv

Hobbys op je cv wel of niet vermelden?

Wil je een perfect cv maken?
Wil je opvallen tussen de sollicitaties?
Twijfel je of je hobby’s op je cv wil benoemen?

We gaan hier dieper in op het vermelden van hobby’s op je cv en vertellen je precies wat we je aanraden wel en niet te vermelden op je cv.

Lees ook onze 10 gouden tips voor een winnend cv


Baanwinnende (gratis) CV templates

baanwinnend-cv-voorbeeld-1
baanwinnend-cv-voorbeeld-3
baanwinnend-cv-voorbeeld-2
baanwinnend-cv-voorbeeld-4

Zet je Hobby's wel of niet op je cv?

Hobbys op je cv... Zet je de hobbys en interesses nou wel of niet op je cv?
Het antwoord op deze vraag hangt helemaal af van de functie waar je naar solliciteert en jouw kennis en ervaring.

Hobby’s kunnen in sommige gevallen een goede toevoeging zijn op je cv. Als je bijvoorbeeld een starter bent op de arbeidsmarkt en nog weinig ervaring hebt, kan het moeilijk zijn om een cv te maken. Je hebt niet zoveel te vermelden en met je hobby’s kan je een beter beeld geven van jou als persoon.

Zeker als je hobby’s goed aansluiten po de vacature raden wij aan deze te vermelden op je cv. Heb jij bijvoorbeeld als hobby om apps te ontwikkelen en solliciteer jij naar een functie in de IT? Dan is dit een perfecte hobby om te vermelden. Heb jij als hobby winkelen met vriendinnen en solliciteer jij naar een IT functie? Dan kan je deze hobby beter niet vermelden op je cv. Deze interesses hebben namelijk niks te maken met de functie en hebben geen toegevoegde waarde op je sollicitatieproces.

De gouden regel is om eerst de vraag te stellen of het vermelden van je hobby’s een toegevoegde waarde heeft op je sollicitatieproces. Als het antwoord ja is, dan zet je ze op je cv en als het antwoord nee is, dan laat je ze achterwege.


hobbys-op-je-cv-1

Welke hobbys op je cv?

Hobbys op je cv. Stel jezelf continue de vraag: Heeft deze hobby een toegevoegde waarde op mijn sollicitatieproces? Als het antwoord ja is dan zet je ze op je cv. Kies de hobby’s die interessant zijn voor je cv.

Een cv is een presentatie van jouw kennis en ervaring en daarom is elk cv uniek. Daarnaast is elke vacature weer anders en het is belangrijk dat je jouw cv afstemt op de functie waar je naar solliciteert. Als je solliciteert is het belangrijk om te kijken naar de vaardigheden die gevraagd worden. Jouw interesses kunnen jouw vaardigheden onderschrijven, waardoor het een goed idee kan zijn om ze te vermelden op je cv.

Om dus te bepalen wat je wel en niet op je cv zet, zal je eerst de vacature goed moeten bestuderen. Daarnaast kan je kijken naar de bedrijfscultuur, een goede aansluiting van jouw interesses met de bedrijfscultuur kan ook een reden zijn om bepaalde interesses te vermelden.

Interesses kunnen ook een beter beeld geven van jou als persoon. Als jij bijvoorbeeld solliciteert naar een functie waarin je met je handen werkt en precisie een belangrijke vaardigheid is, dan zijn alle hobby’s die daar iets mee te maken hebben een goede optie om te vermelden.

Om een keuze te maken wat je wel en niet op je cv zet, raden wij je aan eerst een overzicht te maken van alle interesses en hobby’s die je hebt. Ga niet direct al schrappen, dit komt pas in een later stadium. Denk goed na over al je interesses waar jij je graag mee bezig houdt in je vrije tijd. Ook als je een hobby al een tijdje niet hebt uitgevoerd, kan je dit gewoon op de lijst zetten.

Kortom, stel je cv goed af op de vacature en vermeld de hobby’s en interesses die daarbij van toegevoegde waarde zijn.

Vervolgens pak je de vacaturetekst erbij en kijk je naar de vaardigheden die gevraagd worden. Vaardigheden zijn activiteiten waar jij goed in bent, in uitblinkt. Vaardigheden zijn aan te leren en kan je tijdens je opleiding en werkervaring hebben opgedaan, maar ook bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van hobby’s.

Bekijk je lijst met hobby’s en interesses die je hebt gemaakt en bedenk welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt en of deze overeenkomen met de vacature. De hobby hoeft in principe niks met de vacature te maken hebben, maar de vaardigheid die je voor het uitvoeren ervan moet bezitten is hetgeen waar het om gaat.

Als het goed is heb je nu een shortlist over waaruit het hebben van bepaalde vaardigheden uit de vacature blijkt. Deze lijst kan je gebruiken op je cv om je vaardigheden te onderstrepen. Bereid je voor als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op vragen over je interesses. Tijdens je sollicitatiegesprek kan je een mondelinge toelichting geven, zodat duidelijk wordt welke vaardigheden je allemaal bezit.

Je kunt als er iets uitspringt wat een perfecte match in vaardigheden is, dit ook vermelden in je persoonlijk profiel. Als jij bijvoorbeeld een echte sleutelaar bent, van jongs af aan bezig bent geweest met het sleutelen aan fietsen, brommers en auto’s, dan is dat de perfecte hobby om te noemen bij een sollicitatie naar een monteursfunctie. Het geeft weer dat het sleutelen “in je bloed” zit en dat je een echte doener bent.



Hobbys op je cv voorbeelden

Dat klinkt allemaal leuk, maar wat kan je nou concreet op je cv zetten?

Wat zijn voorbeelden van hobby’s en hoe ziet zo’n match met een gevraagde vaardigheid eruit?

Onderstaand overzicht laat zien op welke manier hobby’s en interesses aan kunnen sluiten op een vacature.

 

Voorbeeld hobbys op je cv 1

Gevraagde skills: Tekstschrijven

Hobby/ interesse: Bloggen

Uitleg: Als je solliciteert naar een functie als tekstschrijver/ content creator, dan is alles wat daarmee te maken heeft goed om te vermelden. Heb jij bijvoorbeeld in het verleden een reisblog gemaakt van je wereldreis? Of heb je een blog met lekkere recepten? Dit zijn hobby’s en interesses die direct te maken hebben met de gevraagde skills uit de vacature, dus altijd een aanrader om te benoemen.


Voorbeeld hobbys op je cv 2

Gevraagd skills: Doorzettingsvermogen

Hobby/ interesse: het lopen van marathons

Uitleg: Als je een intensief sporter bent, is het in de meeste gevallen van toegevoegde waarde om dit te benoemen op je cv. Het lopen van marathons brengt extreem veel doorzettingsvermogen met zich mee en geeft een beeld van wie jij bent als persoon.
Overigens kunnen bepaalde sporten ook tegen je werken. Zo heb ik een keer een sollicitant gehad die aan een extreme vechtsport deed. Deze man voldeed op alle vlakken aan de gevraagde skills, maar de opdrachtgever heeft hem uiteindelijk op zijn hobby afgewezen. De opdrachtgever was bang dat hij door de extreme vechtsport vaak blessures zou oplopen en durfde het daarom niet aan.

 

Voorbeeld hobbys op je cv 3

Gevaagde skills: Leidinggeven

Hobby: Trainer op de sportclub van je kind

Uitleg: Ook hier blijkt het bezitten van de skills weer uit de hobby die je hebt. Als jij een trainer bent van een jeugdteam, dan moet je in staat zijn om goed leiding te geven. Een team van allemaal fanatieke kinderen kan een lastige taak zijn. Deze hobby geeft daarom goed weer dat jij over deze skills bezit en kan je goed op je cv zetten.

 

Dit waren een aantal voorbeelden van hobby’s en interesses die goed matchen met de vacature en daarom van toegevoegde waarde zijn op je cv. Daarnaast zijn er interesses die eigenlijk altijd goed zijn om te vermelden, en natuurlijk ook interesses die je beter nooit kan vermelden. Hier gaan we nu verder op in.



Hobby’s die je op je cv kan zetten

Er zijn veel hobby’s en interesses die een positief beeld van jou kunnen geven en daarom van toegevoegde waarde kunnen zijn voor je sollicitatieproces. Hieronder geven we de voorbeelden van hobby’s en interesses die over het algemeen goed zijn om te vermelden op je cv.

 

Sporten
Sporten zijn bijna altijd een goed idee om te vermelden op je cv. Het laat zien dat je over bepaalde vaardigheden beschikt en geeft een beeld van jou als persoon. Afhankelijk van de sport, kan deze het volgende zeggen over jouw skills: Doorzettingsvermogen, winnaarsmentaliteit, concentratie, samenwerken in teamverband en leidinggeven.

Sporten kunnen ook tegen je werken tijdens het sollicitatieproces. Als jij een extreem gevaarlijke sport beoefend, kan dit afschrikken voor een potentiële werkgever. Het risico op verzuim door blessure is dan immers hoog en veel werkgevers zitten daar niet op te wachten.


Muziek
Ook muziek is over het algemeen een goed idee om te vermelden op je cv. Het bespelen van een instrument kan bijvoorbeeld veel precisie benodigd hebben, daarnaast heb je er doorzettingsvermogen voor nodig. Als je in een band of orkest speelt, dan is kunnen samenwerken een belangrijke skill die daarvoor nodig is. Een als je zelf een instrument of andere muziek skill eigen hebt gemaakt, dan kan daaruit blijken dat je een zelfstarter bent.

 

Activiteiten in de natuur
Deze interesses en hobby’s zijn ook goed om te vermelden op je cv. Hieruit kan blijken dat je een doorzetter bent, van avonturen houdt, een natuurmens bent en dat je beschikt over een goed uithoudingsvermogen.

Ook hier geldt weer dat als het extreem gevaarlijke activiteiten zijn, deze tegen je kunnen werken. In dat geval kan je ze misschien beter niet op je cv vermelden, al is het wel zo netjes om een potentiële werkgever er tijdens het sollicitatieproces over te informeren.


Reizen
Als je van reizen houdt en ook veel van de wereld hebt gezien, dan kan je dat goed op je cv vermelden. We hebben het nu niet over een paar reisjes naar een feestoord ergens in de buurt, maar over reizen waar je ook echt iets geleerd hebt. Heb jij bijvoorbeeld een aantal maanden door Zuid-Amerika gereisd en daar veel geleerd over de cultuur en zelfs de Spaanse taal een beetje eigen hebt gemaakt? Dan is dat zeker de moeite waard om te vermelden op je cv. Geef dan ook de extra uitleg erbij, zodat de recruiter/ potentiele werkgever kan zien wat jij van dexe

 

Sleutelen
Als je van sleutelen houdt en al van jongs af aan bezig bent met het uit elkaar halen en in elkaar zetten van fietsen, brommers, scooters, of auto’s, dan kan je dat ook goed op je cv zetten. Vooral als je solliciteert naar een functie als monteur, maar ook voor andere functies kan het een interessante hobby zijn. Je bezit door deze hobby de hard-skill sleutelen, maar ook andere skills als zelfmotiverend, precisie en doorzettingsvermogen blijken uit deze hobby.



hobbys-op-je-cv

Hobby’s die je beter niet op je cv kan zetten

Hobbys op je cv. Er zijn ook hobby’s die je beter niet op je cv kan zetten. Sommige interesses kunnen namelijk een negatief beeld geven van jou als persoon. Voorbeelden hiervan hebben we hieronder weergegeven:

 

Gok gerelateerde hobby’s
Alles wat met gokken te maken heeft, kan een negatief beeld geven van jou als persoon. Het kan namelijk betekenen dat je snel in geldproblemen kan komen en dat werkgevers daardoor veel gedoe hebben met deurwaarders en loonbeslagen. Ook kunnen geldproblemen van invloed zijn op je functioneren, omdat je er door afgeleid kan raken van je dagelijkse werkzaamheden en depressief kan worden. Als je veel gokt, kan dat ook betekenen dat je snel je grenzen verlegd en je prioriteiten niet goed onder controle kan houden. Wij raden je dan ook af om dit soort interesses op je cv te vermelden.

 

Seks gerelateerde hobby’s
Ook seks gerelateerde hobby’s zullen bij de meeste werkgevers geen positieve indruk geven. Zelf een hobby als paaldansen, wat een intensieve sport kan zijn, is niet verstandig om te vermelden. Het mag duidelijk zijn dat als je grootste hobby het bekijken van porno is, dit niet past op een cv voor de meeste banen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld als je solliciteert naar een baan in die richting.

 

Uitgaan/ drinken/ feesten
Voor de meeste werkgevers zal dit een negatief beeld geven. Ze kunnen zich afvragen of jij zo’n type bent die vaak op maandag ziek is omdat je het weekend teveel hebt gefeest. Er zijn weinig baantjes waarbij deze hobby een toegevoegde waarde kan zijn voor je cv, dus laat hem vooral achterwege.

 

Gamen
Deze hobby vergt over het algemeen veel tijd en echte fanatieke gamers hebben vaak weinig tijd voor andere zaken. Een werkgever kan bang zijn dat je te veel afgeleid bent en daardoor je werk niet goed zal uitvoeren. Gamen is weer wel een interessante hobby als je werk zoekt als ontwerper of ontwikkelaar in die branche. Denk dus altijd goed na of het vermelden van de hobby van toegevoegde waarde is voor het uitoefenen van de functie en dus je sollicitatieproces.


Verder kunnen we het niet vaak genoeg benadrukken: Bedenkt bij alles wat je op je cv vermeld of het van toegevoegde waarde is voor de functie. Lees de vacature aandachtig door en bedenk of het vermelden van je hobby past bij het profiel en het bedrijf. 



Waar zet je de hobbys op je cv?

Als je inmiddels een shortlist hebt gemaakt van je hobby’s en interesses die aansluiten op de vacature, kan je bedenken waar je ze op je cv zal gaan plaatsen.


Heb je een lijst met goed aansluitende interesses en wil je dat ze eruit springen? Dan kan je ze onder een apart kopje plaatsen op je cv. Je kunt ervoor kiezen om een opsomming te maken van je hobby’s, maar je kunt ze ook visueel maken, door er pictogrammen aan te koppelen. Hoe je ze vermeld, hangt af van de ruimte op je cv en de richting waar je naar solliciteert. Als je solliciteert op een designers functie, dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om ze visueel te maken.

 

Ook kan je in je persoonlijk profiel je interesses verwerken. Als er een hobby uitspringt die zo goed overeenkomt met het profiel uit de vacature, dan kan je deze benoemen in je persoonlijk profiel en daar wat extra uitleg geven.



Hoe zet je hobbys op je cv?

Hoe je de hobby’s op je cv zet, hangt af van de rest van je cv. Heb je bijvoorbeeld veel kennis en ervaring? Dan is het waarschijnlijk belangrijker om hier genoeg ruimte voor te nemen en je hobby’s een klein onderdeel van je cv te geven. Als je weinig kennis en ervaring hebt, een starter bent, dan kunnen je hobby’s een prominentere plaats krijgen op je cv.

 

Probeer ook te zorgen dat je een specifieke weergave geeft van je hobby. Lege en vage termen kunnen het doel juist tegenwerken. Als je hobby bijvoorbeeld het lopen van triatlons is, dan kan je dat vermelden, met eventueel zelfs de wedstrijden die jij doet. Je kunt ook fietsen en hardlopen erin vermelden, maar dat geeft toch een minder goed beeld.



6 seconden regel

Een recruiter kijkt gemiddeld 6 seconden naar een cv of cv om een eerste selectie te maken. Je hebt dus maar weinig tijd om de aandacht van een recruiter te trekken. Een heldere opsomming van je hobby's kan van toegevoegde waarde zijn voor een recruiter om aansluiting met de vacature te kunnen vinden.

Omdat recruiters je cv zo snel scannen, is het belangrijk dat je skills goed naar boven komen en de aansluiting op de vacature makkelijk te vinden is. Haal hier je voordeel uit door dit onderdeel goed weer te geven.



alle-gratis-cv-voorbeelden

Carla's templates

Op Carla’s Templates staan GRATIS Templates voor onder andere Brieven, Cv's en nog veel meer. Bij de categorie CV's vind je naast Templates ook tips om een perfect CV te maken. Bekijk al onze CV Templates. Lees alles over onze gratis cv templates en ga direct aan de slag. 

Bekijk ook de gratis voorbeeld cv's van topvoorbeelden.com. 

 

Baanwinnende Resume templates

Gratis-resume-template-1
Gratis-resume-template-2
Gratis-resume-template-6
Gratis-resume-template-9