CV maken

Hoe maak je een CV?

CV maken: Als je gaat solliciteren heb je een cv nodig. Maar hoe maak je nou een cv? Om antwoord te geven op die vraag hebben we alle informatie om een cv te maken op een rijtje gezet.

We geven op deze pagina antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat staat er in een cv?
 2. Uit hoeveel pagina’s bestaat een cv?
 3. Wat is de opbouw van een cv?
 4. Hoe ziet een goed cv eruit anno 2023?
 5. Hoe maak je een gratis cv?

Tot slot nemen we met je door hoe je eenvoudig in Word je cv kan maken. De template kan je ook gratis downloaden onderaan de pagina. 


Baanwinnende (gratis) CV templates

baanwinnend-cv-voorbeeld-1
baanwinnend-cv-voorbeeld-3
baanwinnend-cv-voorbeeld-2
baanwinnend-cv-voorbeeld-4

Wat staat er in een cv?

Om te beginnen behandelen we de standaard inhoud van een cv. Welke onderdelen wer standaard in een cv staan en welke onderdelen je er optioneel bij kan plaatsen. Per onderdeel geven we een korte beschrijving, zodat je precies weet hoe je de onderdelen voor jou kan invullen.

 1. Een cv bestaat standaard uit de volgende onderdelen:
 2. Jouw naam en je functie
 3. Je contactgegevens
 4. Een korte profieltekst
 5. Vaardigheden
 6. Werkervaring
 7. Opleiding
 8. Aanvullende informatie


CV maken onderdeel naam en functie

Je naam en functie krijgen over het algemeen een belangrijke plek op je cv, vaak bovenaan in een dikgedrukt lettertype. In sommige gevallen kan je ook anoniem sollicteren en laat je de naam volledig weg. 


CV maken onderdeel contactgegevens

Je hoeft niet veel contactgegevens op je cv te zetten. Je emailadres, telefoonnummer en woonplaats zijn in de meeste gevallen voldoende.


CV maken onderdeel profieltekst

Een profieltekst is een korte introductie van je cv waarin je een samenvatting geeft van je belangrijkste vaardigheden, ervaringen en doelen. Je profieltekst laat je aansluiten bij de vacature, waarin je de meest relevante nformatie voor de functie geeft.

Tips:

 • Houd je profieltekst beknopt, maximaal drie tot zes zinnen, of ongeveer 50-100 woorden.
 • Gebruik in je profieltekst specifieke en concrete voorbeelden en statistieken. Laat daarin je prestaties goed zien.
 • Lees de vacature goed door en gebruik de functie eisen en wensen als leidraad voor je profieltekst. Benadruk de vaardigheden, werkervaring en opleidingen die aansluiten op het profiel en die het meest relevant zijn.
 • Gebruik sterke, actieve woorden om je verantwoordelijkheden en prestaties te beschrijven.
 • Lees je profieltekst aandachtig door en controleer zorgvuldig po  op spel- en grammaticafouten. Wij adviseren altijd om je tekst ook nog door iemand uit je omgeving te laten checken.


CV maken onderdeel vaardigheden

Vaardigheden zet je op je cv om je capaciteiten en potentiële waarde voor een werkgever aan te tonen. Zoals bij alle onderdelen van je cv is het van begalng om je vaardigheden af te stemmen op de functie waar je naar solliciteert. Lees de vacature dus goed door en kijk naar welke vaardigheden gevraagd wordt.

Tips:

 • Je kunt een opsomming maken van je vaardigheden, maar met concrete voorbeelden kan je potentiele werkgever meer inzicht krijgen.
 • Lees de vacaturetekst aandachtig door en markeer de vaardigheden die worden gevraagd. Benadruk vervolgens de vaardigheden die jij bezit en overeenkomen met het profiel.
 • Om je vaardigheden aan te geven gebruik je actieve woorden.
 • In deze sectie maak je een overzicht van de belangrijkste vaardigheden.
 • Hard skills zijn specifieke, technische vaardigheden, soft skills zijn meer algemene, persoonlijke kwaliteiten. Omdat beide soorten vaardigheden waardevol zijn voor een werkgever, maak je een combinatie van beiden.


CV maken onderdeel werkervaring

In je werkervaring geef je aan voor welke bedrijven je hebt gewerkt in welke periode en geef je aan wat je daar hebt gedaan.

Tips:

 • Verwerk je werkervaring in een omgekeerde chronologische volgorde: begin met je meest recente werkervaring en werk terug in de tijd.
 • Vermeld bij je werkervaring de basis informatie: de naam van de organisatie, de periode dat je er gewerkt hebt, de data dat je er gewerkt hebt en de werkzaamheden.
 • Zoek naar sleutelwoorden en zinsdelen die de taken en verantwoordelijkheden van de vacature beschrijven, en gebruik deze om je cv op maat te maken.
 • Benadruk je vaardigheden en ervaringen die het meest relevant zijn voor de vacature waarop je solliciteert.
 • Lees de vacature goed en richt je vooral op de functie eisen en wensen. In je werkervaring benadruk je deze kennis.
 • Omdat je cv maar een kort document is en je er niet alle informatie op kwijt kan, is het aan te raden om per vacature de belangrijkste kernwoorden te gebruiken in je cv. Daardoor kan je verschillende cv’s hebben, afgestemd op de verschillende vacatures.


CV maken onderdeel opleidingen

Bij je opleiding geef je een opsomming van welke opleidingen, cursussen, etc je hebt behaald. Zorg ervoor dat je deze informatie in een opsomming beknopt weergeeft en concentreer je op de meest relevante informatie.

Tips:

 • Verwerk je opleidingen in een omgekeerde chronologische volgorde: begin met je meest recente diploma of opleiding en werk terug in de tijd.
 • Vermeld bij je opleidingen de basis informatie: de naam van de instelling, de periode dat je de opleiding hebt gevolgd, het vakgebied en of je het diploma hebt behaald
 • Als je opleidingen of cursussen hebt gevolgd die bijzonder relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert, overweeg dan om ze in een apart gedeelte van je cv te markeren.
 • Verwerk relevante certificeringen
 • Als je relevante certificeringen hebt, zoals een veiligheidscertificaat, zorg er dan voor dat je deze op je cv vermeldt.

CV maken aanvullende informatie

Afhankelijk van de functie waar je naar solliciteert en hetgeen in de vacature gevraagd wordt, kan je ervoor kiezen om nog aanvullende info op je cv te plaatsen. Als student heb je misschien niet genoeg werkervaring en wil je stages of nevenwerkzaamheden op je cv plaatsen. Of er wordt specifiek gevraagd naar referenties. Overweeg goed welke aanvullende informatie je eventueel nog kwijt wil.


Uit hoeveel pagina’s bestaat een cv?

Vroeger bestond een cv soms wel uit 5 pagina’s of meer. Maar dat is echt niet meer van deze tijd.

Een cv bestaat in de regel nog maar uit 1 pagina. In enkele gevallen kan het noodzakelijk zijn om er 2 pagina’s van te maken. Dit als als je veel relevante werkervaring hebt en deze niet goed op 1 pagina kan verwerken.

Het is altijd belangrijk om je cv goed af te stemmen op de vacature en de informatie die belangrijk is voor je potentiele werkgever erop te vermelden. Vraag je daarom bij alle onderdelen af: Is deze informatie relevant voor een totaalbeeld, of specifiek voor de vacature? Als het antwoord ja is dan kan je het op je cv vermelden. Als het antwoord nee is, dan raden we je aan te overwegen om de informatie weg te laten, of te minimaliseren tot het broodnodige.


Wat is de opbouw van een cv?

Hieronder staat een standaard template van een cv met een veel gebruikte opbouw. Je kunt de onderdelen naar wens plaatsen, als je er maar voor zorgt dat de belangrijke informatie er goed uitkomt en het geheel overzichtelijk is. Tenzij je in de design werkt, raden we je af om te veel poespas op je cv te zetten. Houd het overzichtelijk en minimalistisch om de aandacht zoveel mogelijk op de inhoud te laten vallen.


Hoe ziet een goed cv er anno 2023 uit?

Wat belangrijk is bij een cv anno 2023 zijn de volgende punten:

 • Maak je cv niet te lang, 1 pagina voldoet in principe, maximaal 2 pagina’s
 • Stem je cv af op de vacature, gebruik de kernwoorden uit de vacature voor bijvoorbeeld vaardigheden en prestatie
 • Gebruik de standaard inhoud: Naam, functie, contactgegevens, opleiding, werkervaring en vaardigheden
 • Houd je cv minimalistisch, voeg er niet te veel poespas aan toe en gebruik alleen een foto als je denkt dat dit een toegevoegde waarde is voor je sollicitatieproces
 • Gebruik concrete voorbeelden om je prestaties weer te geven
 • Zorg voor een actieve toon op je cv


Hoe maak je een gratis cv?

CV maken in Word

Je kan op verschillende manieren een gratis cv maken. Hieronder geven we een aantal opties:

Microsoft Word: dit is een van de meest gangbare programma’s en prima geschikt om je cv in te maken. In Word kan je met tekstvakken een mooie lay-out maken en de letterypes kan je aanpassen naar wens. Hieronder hebben we een aantal gratis templates geplaatst die je kan gebruiken om je cv gratis in Word te maken.


Bekijk hieronder hoe je in Word je cv kan maken:


CV maken in Word stap 1

Open een nieuw Word document en sla deze op een plek op waar je het gemakkelijk terg kan vinden. Wij raden je aan om in de naam van het document jouw volledige naam te verwerken. Zo heeft het document al gelijk de goede naam om te versturen. Vaak verstuur je een cv als bijlage in de mail en dan is het voor recruiters handig als er een unieke naam aan vast zit en direct herkenbaar is. 


CV maken in Word stap 2

Wijzig de marges in je document naar minimaal. Zo heb je zo veel mogelijk ruimte om je informatie te verwerken. 


CV-maken-uitleg-1

CV maken in Word stap 3

Voeg een eerste tekstvak in en plaats deze op de gewenste plek op je cv. 


CV-maken-uitleg-2

CV maken in Word stap 4

Zorg ervoor dat de tekstvakken de juiste indeling krijgen. 


CV-maken-uitleg-3

CV maken in Word stap 5

Vul je naam en functie in het eerste tekstvak en maak de tekst naar wens op. 


CV-maken-uitleg-4

CV maken in Word stap 6

Kopier het eerste tekstvak en maak je cv verder af. 


CV-maken-uitleg-5

CV maken in Word stap 7

Vul je contactgegevens in op een prominente plek. 


CV-maken-uitleg-6

CV maken in Word stap 8

Maak indien gewenst de opmaak verder af. 


CV-maken-uitleg-7

Download voorbeeld cv template in Word en pas hem verder aan naar wens. 

Download-template

CV maken in Canva

Canva: met de gratis versie van Canva kan je ook gratis je cv maken. Ze hebben hier ook verschillende templates online gezet die je als opzetje kan gebruiken. Het nadeel is dat verschillende functies van Canva alleen bij een betaald abonnement te gebruiken zijn. Maar op zich kan je al best ver komen met de grats versie.


CV maken in online module

Online cv module: er zijn verschillende online cv modules die je kan gebruiken om je cv gratis te maken. Vaak zijn er een aantal gratis templates en voor de betere templates betaal je een bijdrage. Het naddel is dat de output meestal in pdf is en je niet meer kan aanpassen na het downloaden.


Bekijk voor meer inspiratie al onze gratis cv voorbeelden, of de gratis cv templates op topvoorbeelden.com


Succes met het maken van je cv en met het binnenhalen van je droombaan!


alle-gratis-cv-voorbeelden