werkervaring

Bij werkervaring geef je een beknopte opsomming van de relevante ervaring die je hebt opgedaan. In het sollicitatieproces is het van belang dat je voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van kennis en ervaring en daarom is dit een belangrijk onderdeel voor de recruiters.

Zorg ervoor dat alle relevante ervaring op je cv staat. Niet relevante zaken laat je vooral achterwege. Als je bijvoorbeeld als bijbaantje ergens hebt gewerkt in een grijs verleden en inmiddels genoeg ervaring hebt opgedaan in de richting van de vacature, dan is deze werkervaring niet meer relevant voor je sollicitatieproces. Je hebt immers maar beperkte plek op de pagina en het is belangrijk dat er geen overbodige info op staat, dit kan alleen maar afleiden van hetgeen wel relevant is.

Bij je werkervaring is het belangrijk dat de informatie relevant is, nauwkeurig en in een goede lay-out weergegeven zodat het makkelijk leesbaar is.Baanwinnende (gratis) CV templates

baanwinnend-cv-voorbeeld-1
baanwinnend-cv-voorbeeld-3
baanwinnend-cv-voorbeeld-2
baanwinnend-cv-voorbeeld-4

Wat zet je bij je werkervaring op je cv?

Bij de werkervaring geef je simpelweg een korte opsomming van de relevante ervaring die je hebt opgedaan, de data, het bedrijf en de locatie. Het is in principe niet nodig om uitgebreide omschrijvingen erbij te vermelden, tenzij dit van toegevoegde waarde kan zijn voor de functie. Als je een “standaard” functie hebt uitgeoefend, dan weet de recruiter immers wat deze functie inhoudt en behoeft dat geen extra info.

Het is vooral belangrijk dat je de juiste informatie eruit laat springen. Vertel waar je trots op bent, welke speciale projecten je hebt uitgevoerd, welke prestaties je hebt geleverd. Alles zolang deze informatie relevant is en een positieve bijdrage levert voor jouw positie tijdens het solliciteren.In welke volgorde staat de werkervaring op je cv?

Je zet bij dit onderdeel de meest recente werkervaring bovenaan en gaat vervolgens in chronologische volgorde verder. Zo springt de laatste ervaring eruit en kan de recruiter zien wat jouw meest recent opgedane ervaring is.

Net zoals bij opleidingen, kan je er voor kiezen om de volgorde om te draaien. In dat geval start je met de eerste werkervaring en staat je meest relevante ervaring onderaan. Over het algemeen wordt de werkervaring in standaard chronologische volgorde gemeld en kiest met alleen voor deze optie als er maar weinig werkervaring is.Wat vermeld je bij werkervaring op je cv?

In principe valt alle relevante ervaring die je hebt opgedaan onder werkervaring. Dat kan betaald werk zijn geweest, maar ook bijvoorbeeld een afstudeerproject, stage, vrijwilligerswerk, of nevenactiviteiten.

Wat je wel en niet vermeld is afhankelijk van de hoeveelheid ervaring die je hebt. Als je al 20 jaar ervaring hebt, dan is het bijvoorbeeld niet relevant om een stage te benoemen die verder niets met de functie te maken heeft. Maar als je weinig werkervaring hebt en de stage goed aansluit op de vacature, dan kan je deze juist wel vermelden. Bedenk wat waardevol is om een goed beeld te geven van jouw profiel en wat aansluit op de vacature.Hoe verwerk je een gat op je cv?

Veel mensen hebben (om diverse redenen) een gat op hun cv. Gelukkig hoeft dit tegenwoordig in Nederland geen probleem te zijn. Het is belangrijk dat je eerlijk bent en geen werkervaring gaat verzinnen om een gat te dichten op je cv. Benoem gewoon het gat en geef aan wat je in die periode hebt gedaan. Als je de reden liever persoonlijk houdt, kan dat ook. In dat geval kan je extra uitleg geven tijdens je sollicitatiegesprek. Maar als je bijvoorbeeld cursussen hebt gedaan om je vaardigheden te verbeteren, of vrijwilligerswerk om toch aan de slag te blijven, is dit informatie die je heel goed kan vermelden. Als je om persoonlijk redenen een gat in je werkervaring hebt, bijvoorbeeld door ziekte of een andere persoonlijk situatie waar je niet graag over praat, kan je volstaan met de periode te vermelden en eventueel aan te geven dat je in een persoonlijk gesprek indien gewenst meer duidelijkheid kan geven.

Bij een gat op je cv zal je wel vragen krijgen tijdens je sollicitatiegesprek, dus bereid je daar goed op voor en weet wat je erover kwijt wil. In Nederland is het heel normaal om een gat in je werkervaring te hebben, dus wees niet bang om er eerlijk over te zijn. In sommige landen kan een gat op je cv heel erg tegen je werken. Zo is het in Japan een groot probleem als je een gat in je werkervaring hebt. Zelfs als je na je studie een maand op reis bent geweest, zal een werkgever hier niet enthousiast van worden en kan je overal afgewezen worden. Zijn wij even blij dat we in Nederland wonen en werken.CV maken zonder werkervaring

Weinig of geen werkervaring hoeft helemaal geen probleem te zijn. Er zijn zelf veel werkgevers die juist zoeken naar iemand die net start op de arbeidsmarkt en weinig werkervaring heeft. Op deze manier kunnen werkgevers jou precies zo opleiden binnen het bedrijf, zodat je goed aansluit op het gevraagde profiel. Je kunt in dit geval aangeven wat je wel hebt gedaan, wat aansluit op de vacature.

Heb je bijvoorbeeld als vrijwilliger tijdens je studie gewerkt als buddy en solliciteer je op een vacature in de zorg? Dan is dit vrijwilligerswerk relevant voor de functie en kan je dat bij je werkervaring vermelden. Andere nevenwerkzaamheden, bijvoorbeeld penningmeester bij je studentenclub, of evenementen organiseren tijdens je opleiding kan relevant zijn om te laten zien dat je een doener bent.wat doe je met veel wisselingen op je cv?

Als je een tijdje een zogenoemde jobhopper bent geweest, kan dit veel plek op je cv innemen en misschien een verkeerd beeld geven. Je kunt er in dit geval voor kiezen om deze periode bij elkaar te trekken en daarbij aan te geven dat je verschillende functies in een bepaalde richting hebt uitgeoefend. Zo voorkom je dat je een ellelang cv krijgt. Tijdens je sollicitatiegesprek kan je hier meer over vertellen, bereid je voor op vragen hierover en bedenk goed wat je erover kwijt wil.6 seconden regel

Een recruiter kijkt gemiddeld 6 seconden naar een cv of cv om een eerste selectie te maken. Je hebt dus maar weinig tijd om de aandacht van een recruiter te trekken. Een heldere opsomming van je werkervaring is een belangrijk onderdeel voor een recruiter om aansluiting met de vacature te kunnen vinden.

Omdat recruiters je cv zo snel scannen, is het belangrijk dat je skills goed naar boven komen en de aansluiting op de vacature makkelijk te vinden is. Haal hier je voordeel uit door dit onderdeel goed weer te geven.alle-gratis-cv-voorbeelden

Carla's templates

Op Carla’s Templates staan GRATIS Templates voor onder andere Brieven, Cv's en nog veel meer. Bij de categorie CV's vind je naast Templates ook tips om een perfect CV te maken. Bekijk al onze CV Templates. Lees alles over onze gratis cv templates en ga direct aan de slag. 

Bekijk ook de gratis voorbeeld cv's van topvoorbeelden.com.