Voorbeeld sollicitatiebrief


Voorbeeld sollicitatiebrief, schrijf de perfecte brief in een handomdraai!Sollicitatiebrief anno 2022

Anno 2022 worden over het algemeen geen ellelange sollicitatiebrieven meer geschreven. Zeker als het om een eenvoudige functie gaat, is eigenlijk het allerbelangrijkste dat je je enthousiasme in de brief laat overkomen.Schrijf je nog wel een sollicitatiebrief anno 2022?


Het antwoord is JA. Waar de laatste jaren de sollicitatiebrieven steeds minder populair werden en ook steeds minder werden gelezen, blijkt dat dit weer aan het veranderen is. Niet alle brieven worden gelezen en sommige recruiter kijken er nog steeds niet naar, maar om al je kansen te pakken zou ik hem toch zeker sturen. Ook al is de kans dat hij gelezen wordt misschien maar 50%, als er wel naar gekeken wordt is het een misgelopen kans als je er geen aandacht aan besteedt.

 

Ook wanneer je kennis en ervaring misschien niet helemaal aansluit op de vacature, maar jij wel van mening bent dat je de juiste persoon bent, kan je dit in je brief goed toelichten. Geef de aansluiting op misschien zaken die niet expliciet in je CV staan.Bekijk alle voorbeeld sollicitatiebrieven

Sollicitatiebrief Algemeen

voorbeeld-sollicitatiebrief-algemeen-1

Sollicitatiebrief Examinator

voorbeeld-sollicitatiebrief-examinator

Sollicitatiebrief Adminisratief

voorbeeld-sollicitatiebrief-administratief-medewerker

Sollicitatiebrief Onderwijs

voorbeeld-sollicitatiebrief-onderwijs

Sollicitatiebrief Facilitair

voorbeeld-sollicitatiebrief-facilitair-medewerker

Sollicitatiebrief Kraamzorg

voorbeeld-sollicitatiebrief-kramzorg

Sollicitatiebrief Baliemedewerker

voorbeeld-sollicitatiebrief-baliemedewerker

Sollicitatiebrief Winkel

voorbeeld-sollicitatiebrief-winkelmedewerker

Sollicitatiebrief HR Adviseur

voorbeeld-sollicitatiebrief-HR-adviseur

Sollicitatiebrief Politie

voorbeeld-sollicitatiebrief-politie

Sollicitatiebrief Onderwijs

voorbeeld-sollicitatiebrief-onderwijsassistent

Sollicitatiebrief Zorg

voorbeeld-sollicitatiebrief-zorg


Tips voor het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief

Belangrijk in een sollicitatiebrief anno 2022 zijn de volgende elementen:


Sollicitatiebrief anno 2022 Lay-out en opmaak:

Hou het vooral simpel en maak je brief niet langer dan 1 pagina. Gebruik een traditioneel lettertype met een goede verdeling tussen de paragraven.

Gewoon een brief, eventueel in het briefhoofd je adresgegevens mooi verwerkt en je naam in een mooi lettertype in het groot.

e eigen NAW gegevens staan dus in de brief, verder de NAW gegevens van de ontvanger, de datum en plaats, het onderwerp, de aanhef, een openingszin waarin je refereert naar de vacature, gevolgd door de persoonlijke presentatie, de aansluiting op je vacature en in de afsluiting een verzoek om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

Daarna volgt de standaard afsluiting van een Nederlandse brief en de ondertekening. In de brief verwijs je naar je CV die je in de bijlage toevoegt.


Sollicitatiebrief anno 2022 aansluiting bedrijfscultuur:

Welke toon je gebruikt hangt af van de bedrijfscultuur. Bekijk de website, de LinkedIn accounts en eventuele andere social media. Wordt daar formeel of informeel gecommuniceerd?

Zorg ervoor dat je toon goed aansluit bij het type bedrijf. Bedrijven worden steeds informeler, maar het is niet de bedoeling dat je een super informele brief naar bijvoorbeeld een zeer formeel advocatenkantoor stuurt.

 

Sollicitatiebrief anno 2022 Aansluiting vacature:

In de vacature worden de functie wensen en eisen weergegeven. Van belang is om goed te kijken waar jij aansluiting ziet tussen jouw opleiding en ervaring en de vacature. Het is goed om in je brief deze aansluiting goed te belichten.


Sollicitatiebrief anno 2022 Persoonlijke presentatie,elevator pitch:

Ken je het begrip elevator pitch? Dat is dat je in de tijd dat de lift op bestemming komt je iemand probeert te overtuigen van je kunnen. Dit kan je vergelijken met je brief, je wil uitgenodigd worden en moet in een paar zinnen uitleggen waarom jij de perfecte persoon bent voor die functie.

Haal de highlights uit je CV, schrijf op waar je trots op bent en zorg er vooral voor dat alles goed aansluit op de vacature en de bedrijfscultuur als die bij je bekend is. Sollicitatiebrief anno 2022 Kort en krachtig:

Maak geen ellelang verhaal, maar houd de brief kort en krachtig. Zorg ervoor dat alle belangrijkste elementen erin staan en stuur vooral op een uitnodiging voor het gesprek. Je hoeft echt niet alles te vermelden, zorg voor de belangrijkste uitstraling en het overbrengen van je kunnen en je enthousiasme. 
voorbeeld-sollicitatiebrief-algemeen-1

BEKIJK


voorbeeld-sollicitatiebrief-button-bekijk

DOWNLOAD


voorbeeld-sollicitatiebrief-button-download

HANDBOEK


voorbeeld-sollicitatiebrief-button-handboek


DOWNLOAD INFODe bestanden zijn direct beschikbaar om te downloaden via ZIP;

Pak de ZIP file uit, sla het Word bestand op en ga direct aan de slag;

Je ontvangt bij de download de gratis Template in Microsoft Word en een handboek met instructies. NOTESDit is een gratis Template;

Je bent zelf verantwoordelijk voor je document/brief;

Bij twijfel adviseren wij altijd een specialist in te schakelen;

Het is niet toegestaan deze Template door te verkopen of voor andere commerciële doelstellingen te gebruiken.

Voorbeeld sollicitatiebrief

 

NAAM GEADRESSEERDE

STRAAT + HUISNUMMER

POSTCODE + PLAATS

 

 

[PLAATS], [DATUM]

Betreft: [ONDERWERP: VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF ALGEMEEN]

 

 

 

Geachte heer of mevrouw,

 

Na ons telefoongesprek van [DATUM] ben ik ervan overtuigd dat ik de perfecte kandidaat ben voor de vacature van [VACATURENAAM] omdat ik [OMSCHRIJVING KERN AANSLUITING]. Zorg ervoor dat het begin van je brief pakkend is en uitnodigt om verder te lezen. Hou het kort en bondig en probeer de aandacht van de lezer direct te pakken.

 

In de vervolgalinea’s ga je verder in op je CV en de aansluiting van jouw kennis en ervaring op de vacature. Belangrijk is dat je geen ellelange standaard teksten gebruikt, maar juist precies uitlicht waar jij trots op bent en wat je bijzondere prestaties zijn. Hou het kort en bondig, zorg voor een goede aansluiting met de vacature, geef een uitnodigende persoonlijke presentatie en toon je enthousiasme.

 

Ook is het goed om je te verdiepen in de bedrijfscultuur en aan te geven waarom jij daar zo goed binnen past. Ervaring leert dat de aansluiting op de bedrijfscultuur steeds belangrijker wordt. Misschien pas je wel niet zo goed op de vacature, maar pas jij als persoon zo goed bij de organisatie dat je toch een geschikte kandidaat blijkt te zijn.

 

Bedankt dat u de tijd heeft genomen mijn motivatie te lezen. Ik verheug me erop van u te horen en ik hoop op een persoonlijk gesprek waarin ik mijn meerwaarde voor uw bedrijf verder kan toelichten.

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

[NAAM AFZENDER]

[HANDTEKENING AFZENDER] 

opbouw voorbeeld sollicitatiebrief

Elke sollicitatiebrief heeft een standaard opbouw, bekijk hieronder de verschillende onderdelen van een sollicitatiebrief anno 2022. 

 

1. NAW GEGEVENS AFZENDER VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF

[NAAM AFZENDER]

[STRAAT + HUISNUMMER]

[POSTCODE + PLAATS]


Je kunt deze gegevens standaard bovenin zetten, of ze mooi verwerken met bijvoorbeeld iconen. Maak je eigen briefpapier en geef je CV een nog professionelere uitstraling. 


2. NAW GEGEVENS ONTVANGER VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF

[NAAM ONTVANGER]

[STRAAT + HUISNUMMER]

[POSTCODE + PLAATS]


Deze NAW gegevens van de ontvanger staan bovenin de brief. We gebruiken de standaard opmaak van een Nederlandse brief. 


3. PLAATS EN DATUM VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF

Bijvoorbeeld: Den Haag, 00-00-0000 OF Den Haag, 1 januari 0000 

De plaatsnaam begin je altijd met een hoofdletter. Verder kan je de keuze maken om de datum in cijfers uit te drukken, of om de maand voluit te schrijven (waarbij de eerste letter van de maand altijd een kleine letter is).


4. ONDERWERP VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF

Hier geef je het onderwerp van de brief, in dit geval de vacaturenaam of het referentienummer van de vacature. 


5. AANHEF VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF

De aanhef van een sollicitatiebrief is afhankelijk van de situatie.

 

Sollicitatiebrief Naam bekend

Staat de naam van de recruiter erbij? In dat geval is de aanhef:

“Geachte heer [ACHTERNAAM]”, of Geachte mevrouw [ACHTERNAAM]”

 

Meestal is de naam van de recruiter bekend en kan je de brief aan die persoon richten. Je kunt er ook voor kiezen om de aanhef persoonlijker te maken. Verdiep je even in de bedrijfscultuur, is het een informeel bedrijf en hebben ze er een hekel aan om met u aangesproken te worden? Gebruik dan vooral een andere aanhef zoals de aanhef die je gebruikt voor een bekende: Hoi of Beste.

 

Informelere manieren die anno 2022 prima kunnen zijn bijvoorbeeld:

 

“Beste meneer de Jong”

“Dag Karel”

“Goedemiddag Annabel”

“Hoi Joep”

 

Sollicitatiebrief Naam onbekend

Staat er geen naam van de recruiter erbij? In dat geval is de aanhef:

“Geachte heer/ mevrouw,”

 

Of ook weer informele varianten:

“Dag meneer/ mevrouw, “

“Goedemiddag meneer/ mevrouw, “

 

Sollicitatiebrief naar bekende

Als er informeel contact is, je de brief naar een bekende stuurt dan kan je ervoor kiezen om “Beste [VOORNAAM]” te gebruiken, of Hoi [VOORNAAM]. Het kan ook zijn dat je brief door diverse mensen worden gelezen en dan is een informele toon misschien niet gepast. Zorg vooral dat de toon aansluit met het contact dat er is. Stuur je de brief naar je beste vriendin die een eenmanszaak heeft als nagelstudio? Dan kan je prima voor een informele toon kiezen.

 

6. VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF INHOUDELIJK

Openingszin

Probeer in de eerste zin direct de aandacht te pakken, val met de deur in huis waarom jij de perfecte sollicitant bent. De standaard zinnen zoals: “Hierbij solliciteer ik naar de functie van secretaresse bij uw bedrijf” zijn een beetje voorbij. Lees meer over de opening op sollicitatiebrief openingszinnen

 

Probeer eens wat anders zoals: Ik ben er sterk van overtuig dat Zelfvertrouwen, Veiligheid, Verantwoordelijkheid, Socialiteit, Betrokkenheid de bouwstenen zijn voor een kind. Daarom pas ik als ervaren onderwijsassistent uitstekend binnen de [NAAM] school.

In dit voorbeeld worden ook de relevante zaken als de naam van de vacature genoemd, maar pak je de lezer gelijk door de missie van de school uit te lichten en de connectie daarin.

 

Belangrijk in de opening is om aandacht te trekken, te refereren naar de vacature en direct de aansluiting of je highlights te belichten. Trek de aandacht, nodig uit tot verder lezen en toon je kunnen.

 

Meerwaarde

Geef ook aan wat jouw meerwaarde zal zijn. Als er een vacature wordt geplaatst, betekent dat dat er momenteel onvoldoende bezetting is, of dat bepaalde zaken niet naar wens gaan. Lees de vacaturetekst goed en ga na waar men precies naar op zoek is. Ga vervolgens na wat jouw meerwaarde is om het bedrijf daarin te ontlasten. Bijvoorbeeld voor het voorbeeld van een onderwijsassistent: Bij Basisschool de Vlinder heb ik met klassen van gemiddeld 40 kinderen de afgelopen een constante  90% uitslag weten te behalen.

 

Belicht waar je trots op bent

In je sollicitatiebrief licht je je bijzondere prestaties uit. Geef aan waar je trots op bent, wat voor prestaties je hebt geleverd. Zorg er wel altijd voor dat het aansluit op hetgeen gevraagd wordt in de vacature.

  

7. VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF SLOTZIN EN AFSLUITEN

Sluit je brief af met een enthousiaste slotzin waarin je doelt op een vervolg, dat kan zijn een uitnodiging voor een gesprek of een ander vervolg. Zorg dat het enthousiasme ervan af spat! Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je er erg naar uitkijkt om een kijkje te nemen bij het bedrijf en je meerwaarde voor het bedrijf mondeling toe te lichten.

 

Sluit je sollicitatiebrief af met een enthousiaste noot en een verzoek om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Het doel van je sollicitatie is om op gesprek te komen om zodoende uiteindelijk een interessant aanbod te krijgen voor een leuke functie.

 

Sluit je sollicitatiebrief daarom af met bijvoorbeeld een zin dat je graag op gesprek komt om je motivatie verder toe te lichten en kennis te maken.


Lees meer over het afsluiten van je sollicitatiebrief en bekijk de tips en voorbeeldzinnen op sollicitatiebrief afsluiten

 

8. VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF ONDERTEKENING

De ondertekening van een sollicitatiebrief is in principe hetzelfde als een andere standaard brief. Standaard wordt gebruikt:

 

Met vriendelijke groet,

 

Voor en Achternaam

 

Als je de brief bent begonnen met Hoi [NAAM], zou ik de brief ook informeel afsluiten zoals bijvoorbeeld “Groetjes [VOORNAAM]”.

 

Als je een brief stuurt als bijlage kan je je handtekening erin zetten. Maak een pdf bestand van je brief en voeg je digitale handtekening in.

 

10. VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF BIJLAGEN

Voeg je bijlage(n) toe aan je brief? In dat geval zet je onderaan de brief dat er bijlage(n) aan toegevoegd zijn, met de naam van de bijlage(n).


 

sollicitatiebrief mailen

Anno 2022 worden sollicitaties bijna alleen nog maar via de mail gestuurd. Het kan ook zijn dat er een portal is waar je de brief en je CV kan uploaden, maar brieven per post kom je nauwelijks meer tegen.

 

Tekst in de mail

Je kan ervoor kiezen om de tekst van de sollicitatiebrief in het mailtje te zetten en je CV in de bijlage toe te voegen. In dit geval kan de ontvanger je brief direct lezen en de CV als bijlage openen.

 

Brief in de bijlage

Je kunt er ook voor kiezen om in je mailtje te verwijzen naar de bijlagen en daarin je CV en sollicitatiebrief toevoegen. In de mail zet je dan iets als: Hierbij verwijs ik u graag naar de bijlage voor mijn sollicitatie voor de functie van [VACATURE].

Carla's templates

Op Carla’s Templates staan GRATIS Templates voor onder andere Brieven, Cv's en nog veel meer. Bij de categorie CV's vind je naast Templates ook tips om een perfect CV te maken. Bekijk al onze CV Templates. Lees alles over onze gratis cv templates en ga direct aan de slag. 

Bekijk ook de gratis voorbeeld cv's van topvoorbeelden.com. 


Zoek eenvoudig in onze uitgebreide bibliotheek met professionele Microsoft sjablonen. Kies uit honderden prachtige, gratis lay-outs die je inspireren en je volgende project een vliegende start geven.

Alle templates zijn direct volledig te bewerken naar jouw wensen. Verlies geen tijd meer aan het maken van sjablonen en ga gelijk aan de slag met je project. 


Verhoog je productiviteit met kant-en-klare lay-outs van hoge kwaliteit. Download binnen enkele seconden je gewenste template in ZIP en gebruik Word of Excel om de sjablonen direct helemaal naar wens te bewerken.