Voorbeeld sollicitatiebrief Politie


Voorbeeld sollicitatiebrief Politie, schrijf de perfecte brief in een handomdraai!

 Het beroep Politieagent

Als Politieagent houd jij je vooral bezig met handhaving en noodhulp. Dat kan in de breedste zin van het woord zijn, het is een zeer afwisselend beroep.

 

opleiding POLITIEAGENT

Om politieagent te worden heb je een MBO4 diploma nodig van de Politie. Hiervoor kan een interne opleiding worden gevolgd van 2 jaar met baangarantie. Om toegelaten te worden tot de opleiding wordt het volgende gevraagd: vmbo gemengde leerweg of theoretische leerweg, overgangsbewijs naar 4 havo/vwo, diploma mbo 3, diploma mbo 4.

 

kennis en ervaring POLITIEAGENT

Als startent Politieagent kan je de opleiding volgen en moet je alleen voldoen aan de opleidingseisen.


competenties politieagent

Als Politieagent moet je een echte probleemoplosser zijn. Situaties inschatten, je kennis en ervaring gebruiken en actie ondernemen. Daarnaast is flexibiliteit en sociale vaardigheid erg belangrijk in dit beroep. ? Een denker én een doener? Hou jij van afwisseling en kun jij je goed staande houden in stressvolle situaties.BEKIJK


DOWNLOAD


HANDBOEK
DOWNLOAD INFODe bestanden zijn direct beschikbaar om te downloaden via ZIP;

Pak de ZIP file uit, sla het Word bestand op en ga direct aan de slag;

Je ontvangt bij de download de gratis Template in Microsoft Word en een handboek met instructies. NOTESDit is een gratis Template;

Je bent zelf verantwoordelijk voor je document/brief;

Bij twijfel adviseren wij altijd een specialist in te schakelen;

Het is niet toegestaan deze Template door te verkopen of voor andere commerciële doelstellingen te gebruiken.Voorbeeld sollicitatiebrief Politie:
Tips voor het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief


Belangrijk in een sollicitatiebrief zijn de volgende elementen:
voorbeeld Sollicitatiebrief Politie: Lay-out en opmaak

Hou het vooral simpel en maak je brief niet langer dan 1 pagina. Gebruik een traditioneel lettertype met een goede verdeling tussen de paragraven. Gewoon een brief, eventueel in het briefhoofd je adresgegevens mooi verwerkt en je naam in een mooi lettertype in het groot. Je eigen NAW gegevens staan dus in de brief, verder de NAW gegevens van de ontvanger, de datum en plaats, het onderwerp, de aanhef, een openingszin waarin je refereert naar de vacature, gevolgd door de persoonlijke presentatie, de aansluiting op je vacature en in de afsluiting een verzoek om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek. Daarna volgt de standaard afsluiting van een Nederlandse brief en de ondertekening. In de brief verwijs je naar je CV die je in de bijlage toevoegt.VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF Politie: aansluiting bedrijfscultuur

Welke toon je gebruikt hangt af van de bedrijfscultuur. Bekijk de website, de LinkedIn accounts en eventuele andere social media. Wordt daar formeel of informeel gecommuniceerd? Zorg ervoor dat je toon goed aansluit bij het type bedrijf. Bedrijven worden steeds informeler, maar het is niet de bedoeling dat je een super informele brief naar bijvoorbeeld een zeer formeel advocatenkantoor stuurt.

 VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF Politie: Aansluiting vacature

In de vacature worden de functie wensen en eisen weergegeven. Van belang is om goed te kijken waar jij aansluiting ziet tussen jouw opleiding en ervaring en de vacature. Het is goed om in je brief deze aansluiting goed te belichten.
VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF Politie: Persoonlijke presentatie,elevator pitch

Ken je het begrip elevator pitch? Dat is dat je in de tijd dat de lift op bestemming komt je iemand probeert te overtuigen van je kunnen. Dit kan je vergelijken met je brief, je wil uitgenodigd worden en moet in een paar zinnen uitleggen waarom jij de perfecte persoon bent voor die functie. Haal de highlights uit je CV, schrijf op waar je trots op bent en zorg er vooral voor dat alles goed aansluit op de vacature en de bedrijfscultuur als die bij je bekend is. 
VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF Politie: Kort en krachtig

Maak geen ellelang verhaal, maar houd de brief kort en krachtig. Zorg ervoor dat alle belangrijkste elementen erin staan en stuur vooral op een uitnodiging voor het gesprek. Je hoeft echt niet alles te vermelden, zorg voor de belangrijkste uitstraling en het overbrengen van je kunnen en je enthousiasme. 


VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF Politie
[PLAATS], [DATUM]

Betreft: [ONDERWERP: VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF POLITIE

 

 

 

Geachte heer of mevrouw,

 

Mijn omgeving omschrijft mij als een echte Denker + Doener en daarom zie ik mij als perfecte kandidaat voor de vacature van leerling politieagent, waarbij deze vaardigheden goed van pas komen.

 

In de vervolgalinea’s ga je verder in op je CV en de aansluiting van jouw kennis en ervaring op de vacature. Geef aan waarom jij een geschikte agent bent en wat jouw toegevoegde waarde voor de Politie kan zijn. Belangrijk is dat je geen ellelange standaard teksten gebruikt, maar juist precies uitlicht waar jij trots op bent en wat je bijzondere prestaties zijn. Ben jij bijvoorbeeld een echte mensen mens? Of sta jij erom bekend dat je een dijk van een vertrouwenspersoon bent? Hou het kort en bondig, zorg voor een goede aansluiting met de vacature, geef een uitnodigende persoonlijke presentatie en toon je enthousiasme.

 

Kijk vooral ook even op de website en verdiep je in de bedrijfscultuur. Ervaring leert dat de aansluiting op de bedrijfscultuur steeds belangrijker wordt.

 

Bedankt dat u de tijd heeft genomen mijn motivatie te lezen. Ik verheug me erop van u te horen en ik hoop op een persoonlijk gesprek waarin ik mijn meerwaarde als politieagent verder kan toelichten. Verder verwijs ik u naar mijn CV in de bijlage en mijn LinkedIn account: linkedinlink.

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

[NAAM AFZENDER]

[HANDTEKENING AFZENDER]
opbouw Voorbeeld sollicitatiebrief Politie


Elke sollicitatiebrief heeft een standaard opbouw, zo ook de Voorbeeld sollicitatiebrief Politieagent. Bekijk hieronder de verschillende onderdelen van een sollicitatiebrief. 

 
1. NAW GEGEVENS AFZENDER VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF POLITIE

[NAAM AFZENDER]

[STRAAT + HUISNUMMER]

[POSTCODE + PLAATS]


Je kunt deze gegevens standaard bovenin zetten, of ze mooi verwerken met bijvoorbeeld iconen. Maak je eigen briefpapier en geef je CV een nog professionelere uitstraling. 
2. NAW GEGEVENS ONTVANGER VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF POLITIE

[NAAM ONTVANGER]

[STRAAT + HUISNUMMER]

[POSTCODE + PLAATS]


Deze NAW gegevens van de ontvanger staan bovenin de brief. We gebruiken de standaard opmaak van een Nederlandse brief. 
3. PLAATS EN DATUM VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF POLITIE

Bijvoorbeeld: Den Haag, 00-00-0000 OF Den Haag, 1 januari 0000 

De plaatsnaam begin je altijd met een hoofdletter. Verder kan je de keuze maken om de datum in cijfers uit te drukken, of om de maand voluit te schrijven (waarbij de eerste letter van de maand altijd een kleine letter is).
4. ONDERWERP VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF POLITIE

Hier geef je het onderwerp van de brief, in dit geval de vacaturenaam of het referentienummer van de vacature. 
5. AANHEF VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF POLITIE

De aanhef van een sollicitatiebrief is afhankelijk van de situatie.

 

Sollicitatiebrief Naam bekend

Staat de naam van de recruiter erbij? In dat geval is de aanhef:

“Geachte heer [ACHTERNAAM]”, of Geachte mevrouw [ACHTERNAAM]”

 

Meestal is de naam van de recruiter bekend en kan je de brief aan die persoon richten. Je kunt er ook voor kiezen om de aanhef persoonlijker te maken. Verdiep je even in de bedrijfscultuur, is het een informeel bedrijf en hebben ze er een hekel aan om met u aangesproken te worden? Gebruik dan vooral een andere aanhef zoals de aanhef die je gebruikt voor een bekende: Hoi of Beste.

 

Informelere manieren die anno 2022 prima kunnen zijn bijvoorbeeld:

 

“Beste meneer de Jong”

“Dag Karel”

“Goedemiddag Annabel”

“Hoi Joep”

 

Sollicitatiebrief Naam onbekend

Staat er geen naam van de recruiter erbij? In dat geval is de aanhef:

“Geachte heer/ mevrouw,”

 

Of ook weer informele varianten:

“Dag meneer/ mevrouw, “

“Goedemiddag meneer/ mevrouw, “

 

Sollicitatiebrief naar bekende

Als er informeel contact is, je de brief naar een bekende stuurt dan kan je ervoor kiezen om “Beste [VOORNAAM]” te gebruiken, of Hoi [VOORNAAM]. Het kan ook zijn dat je brief door diverse mensen worden gelezen en dan is een informele toon misschien niet gepast. Zorg vooral dat de toon aansluit met het contact dat er is. Stuur je de brief naar je beste vriendin die een eenmanszaak heeft als nagelstudio? Dan kan je prima voor een informele toon kiezen.

 6. VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF POLITIE INHOUDELIJK

Openingszin

Probeer in de eerste zin direct de aandacht te pakken, val met de deur in huis waarom jij de perfecte sollicitant bent. De standaard zinnen zoals: “Hierbij solliciteer ik naar de functie van Politieagent” zijn een beetje voorbij. Lees meer over de opening op sollicitatiebrief openingszinnen

 

Probeer eens wat anders zoals: Ik ben er sterk van overtuigd dat geduld en overtuigingskracht de sleutelwoorden zijn voor een goede Politieagent. Daarom is het beroep op mijn lijf geschreven en kom ik graag in aanmerking om de opleiding te volgen.  

In dit voorbeeld worden ook de relevante zaken als de naam van de vacature genoemd, maar pak je de lezer gelijk door de missie van de school uit te lichten en de connectie daarin.

 

Belangrijk in de opening is om aandacht te trekken, te refereren naar de vacature en direct de aansluiting of je highlights te belichten. Trek de aandacht, nodig uit tot verder lezen en toon je kunnen.

 

Meerwaarde

Geef ook aan wat jouw meerwaarde zal zijn. Als er een vacature wordt geplaatst, betekent dat dat er momenteel onvoldoende bezetting is, of dat bepaalde zaken niet naar wens gaan. Lees de vacature tekst goed en ga na waar men precies naar op zoek is. Ga vervolgens na wat jouw meerwaarde is om het bedrijf daarin te ontlasten. 

 

Belicht waar je trots op bent

In je sollicitatiebrief licht je je bijzondere prestaties uit. Geef aan waar je trots op bent, wat voor prestaties je hebt geleverd. Zorg er wel altijd voor dat het aansluit op hetgeen gevraagd wordt in de vacature.

  7. VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF SLOTZIN EN AFSLUITEN

Sluit je brief af met een enthousiaste slotzin waarin je doelt op een vervolg, dat kan zijn een uitnodiging voor een gesprek of een ander vervolg. Zorg dat het enthousiasme ervan af spat! Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je er erg naar uitkijkt om een kijkje te nemen bij het bedrijf en je meerwaarde voor het bedrijf mondeling toe te lichten.

 

Sluit je sollicitatiebrief af met een enthousiaste noot en een verzoek om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Het doel van je sollicitatie is om op gesprek te komen om zodoende uiteindelijk een interessant aanbod te krijgen voor een leuke functie.

 

Sluit je sollicitatiebrief daarom af met bijvoorbeeld een zin dat je graag op gesprek komt om je motivatie verder toe te lichten en kennis te maken.


Lees meer over het afsluiten van je sollicitatiebrief en bekijk de tips en voorbeeldzinnen op sollicitatiebrief afsluiten

 8. VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF ONDERTEKENING

De ondertekening van een sollicitatiebrief is in principe hetzelfde als een andere standaard brief. Standaard wordt gebruikt:

 

Met vriendelijke groet,

 

Voor en Achternaam

 

Als je de brief bent begonnen met Hoi [NAAM], zou ik de brief ook informeel afsluiten zoals bijvoorbeeld “Groetjes [VOORNAAM]”.

 

Als je een brief stuurt als bijlage kan je je handtekening erin zetten. Maak een pdf bestand van je brief en voeg je digitale handtekening in.

 10. VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF BIJLAGEN

Voeg je bijlage(n) toe aan je brief? In dat geval zet je onderaan de brief dat er bijlage(n) aan toegevoegd zijn, met de naam van de bijlage(n).

 Lettertype voorbeeld SOLLICITATIEBRIEF politie
Voor deze voorbeeld sollicitatiebrief zijn de volgende lettertypes gebruikt:


Source Sans Pro

Source Sans Pro is een schreefloos lettertype gemaakt door Paul D. Hunt, uitgebracht door Adobe in 2012. Het is de eerste open-source lettertypefamilie van Adobe, gedistribueerd onder de SIL Open Font-licentie. Het lettertype is geïnspireerd op de Gotische vormen.


Bij een sollicitatiebrief gebruik je een eenvoudig lettertype in 10 of 11. Zorg ervoor dat je brief rustig leest en daardoor de belangrijke zaken uitgelicht worden. 

 


sollicitatiebrief mailen

Anno 2022 worden sollicitaties bijna alleen nog maar via de mail gestuurd. Het kan ook zijn dat er een portal is waar je de brief en je CV kan uploaden, maar brieven per post kom je nauwelijks meer tegen.

 

Tekst in de mail

Je kan ervoor kiezen om de tekst van de sollicitatiebrief in het mailtje te zetten en je CV in de bijlage toe te voegen. In dit geval kan de ontvanger je brief direct lezen en de CV als bijlage openen.

 

Brief in de bijlage

Je kunt er ook voor kiezen om in je mailtje te verwijzen naar de bijlagen en daarin je CV en sollicitatiebrief toevoegen. In de mail zet je dan iets als: Hierbij verwijs ik u graag naar de bijlage voor mijn sollicitatie voor de functie van [VACATURE].


Carla's templatesOp Carla’s Templates staan GRATIS Templates voor onder andere Brieven, Cv's en nog veel meer. Bij de categorie BRIEVEN vind je naast Templates ook informatie over het opstellen van een Nederlandse brief, de afsluiting van een brief, tips om de perfecte brief op te stellen, sollicitatiebrieven en nog veel meer. Bekijk al onze Brief Templates.

 Ben je nog op zoek naar een leuke vacature? Bekijk bij google jobs de vacatures in jouw regio.