Vaardigheden

Vaardigheden zijn activiteiten waar je goed in bent. In het sollicitatieproces is het van belang dat je over de juiste vaardigheden beschikt en daarom is dit een belangrijk onderdeel voor de recruiters.

Zorg ervoor dat alle relevante informatie op je cv staat. Niet relevante info laat je vooral achterwege. Als je niet veel ervaring hebt, of als je opleiding en ervaring niet exact aansluiten op het profiel, dan kunnen je vaardigheden de doorslag geven om jou wel als kandidaat op te nemen.

Bij het maken van je cv en motivatiebrief, kijk je goed naar de vacature en pas je het geheel aan op het profiel. Vaardigheden zijn hier een belangrijk onderdeel van en vaak worden deze opgesomd in de vacaturetekst. Als dat niet het geval is, kan je je verder verdiepen in de functie en welke vaardigheden van pas komen bij het uitoefenen ervan.Baanwinnende (gratis) CV templates

baanwinnend-cv-voorbeeld-1
baanwinnend-cv-voorbeeld-3
baanwinnend-cv-voorbeeld-2
baanwinnend-cv-voorbeeld-4

Wat zijn vaardigheden?

Vaardigheden zijn werkzaamheden waar je goed in bent, in uitblinkt. Vaardigheden zijn aan te leren en kan je tijdens je opleiding en werkervaring hebben opgedaan, maar ook bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van hobby’s.

Voorbeeld vaardigheden zijn bijvoorbeeld:

  • Sociaal, samenwerken, leidinggeven, presenteren, instructies geven, inlevingsvermogen
  • Microsoft Office, Word, Excel, Powerpoint
  • Organisatorisch, plannen, strategie, diplomatie
  • Google, Analytics, Adwords
  • Programmeren, Python, Java, HTML
  • Digitale marketing, User Experiencie, SEO, Photoshop
  • Bouw, stucen, tekening lezen, aftimmerenWelke vaardigheden zet je op je cv?

Bij dit onderdeel geef je een heldere opsomming van de relevante vaardigheden en de mate waarop je over deze vaardigheid beschikt. Er wordt bij vaardigheden geen verdere omschrijving vermeld, het volstaat om de vaardigheid te benoemen. Maak een selectie van de vaardigheden die een toegevoegde waarde hebben voor jouw sollicitatieproces en zorg dat ze dus aansluiten op de vacature.

Het is vooral belangrijk dat je de juiste vaardigheden eruit laat springen en dat deze aansluiten op de vacature. Vermeld alles, zolang deze vaardigheden relevant zijn en een positieve bijdrage leveren voor jouw positie tijdens het solliciteren.Hoe verwerk je je vaardigheden op je cv?

Je kunt de vaardigheden gewoon als een korte opsomming op je cv vermelden. Vaak wordt er een indicatie bij vermeld in hoeverre je over deze vaardigheid beschikt. Je kunt bijvoorbeeld een cijfer eraan toevoegen van 1-10, zodat de mate direct zichtbaar is. Ook kan je met 5 openen/ dichte rondjes de vaardigheid in een oogopslag kenbaar maken.

Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat het een overzichtelijke opsomming is.In welke volgorde schrijf je de vaardigheden op je cv?

Bij dit onderdeel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de belangrijkste vaardigheden eruit springen. Bekijk de vacature goed en ga na welke vaardigheden van belang zijn voor de functie en jouw potentiële werkgever.Wat is het verschil tussen vaardigheden en competenties op je cv?

Vaardigheden zijn de activiteiten/ werkzaamheden  waar jij goed in bent. Competenties ie een veel breder beeld en vergt vaak meerdere vaardigheden. Competenties bestaan uit opgedane kennis, (vaak verschillende) vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten.Wat zijn jouw vaardigheden en competenties?

Het kan soms lastig zijn om je vaardigheden en competenties in kaart te brengen. Zeker als je niet veel ervaring hebt op dit gebied. Op internet kan je diverse (gratis) tests vinden die je op weg kunnen helpen om jouw vaardigheden en competenties in kaart te brengen. Aan de hand van verschillende vragen krijg je een goed beeld van je vaardigheden, welke je kan gebruiken op je cv.

 

Om je vaardigheden in kaart te brengen kan je ook je cv goed onder de loop nemen. Kijk naar de verschillende functies die je hebt uitgevoerd en bedenk welke vaardigheden daarbij horen. Als je er niet uitkomt, kan je de functie opzoeken op google en kijken welke vaardigheden er bij de verschillende vacatures worden gevraagd. Dan kan je vervolgens voor jezelf nagaan of je inderdaad over deze vaardigheden beschikt en in welke mate je de vaardigheid hebt.

Het is wel belangrijk dat je eerlijk bent over je vaardigheden en geen zaken gaat verzinnen. Dit geldt overigens voor je hele cv, eerlijkheid is altijd de beste keuze.

Zorg ervoor dat je de vaardigheden op je cv zet die aansluiten op de vacature. Je hebt maar weinig ruimte op je cv en het is daarom niet handig om overbodige informatie te vermelden.6 seconden regel

Een recruiter kijkt gemiddeld 6 seconden naar een cv of cv om een eerste selectie te maken. Je hebt dus maar weinig tijd om de aandacht van een recruiter te trekken. Een heldere opsomming van je vaardigheden is een belangrijk onderdeel voor een recruiter om aansluiting met de vacature te kunnen vinden.

Omdat recruiters je cv zo snel scannen, is het belangrijk dat je skills goed naar boven komen en de aansluiting op de vacature makkelijk te vinden is. Haal hier je voordeel uit door dit onderdeel goed weer te geven.
alle-gratis-cv-voorbeelden

Carla's templates

Op Carla’s Templates staan GRATIS Templates voor onder andere Brieven, Cv's en nog veel meer. Bij de categorie CV's vind je naast Templates ook tips om een perfect CV te maken. Bekijk al onze CV Templates. Lees alles over onze gratis cv templates en ga direct aan de slag. 

Bekijk ook de gratis voorbeeld cv's van topvoorbeelden.com.