excel voorbeeld templates

Excel voorbeeld templates: Maak je boekhouding in Excel met behulp van deze voorbeeld templates. 


1-boekhouding-excel
2-boekhouding-excel-inkoopboek.1
3-boekhouding-excel-verkoopboek.1
5-boekhouding-excel-Urenregistratie.1
Exploitatiebegroting.1
financieel-plan-voorbeeld

Bekijk en download voorbeeld financieel plan. 


Excel voorbeeld templates: Boekhouding 

Je bent vrij om je boekhouding op je eigen manier te doen, mist je kunt aantonen dat je een sluitende administratie hebt en overzicht hebt over je inkomsten en uitgaven.

 

Je kunt dus prima voor een eenvoudige administratie Excel gebruiken. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat er geen voorraden zijn en dat er geen mensen in loondienst zijn. Het is dus een administratie voor bijvoorbeeld een freelancer, de omzet bestaat enkel uit de uren van de freelancer. 


In ons Voorbeeld Excel boekhouding hebben we een inkoopboek + verkoopboek opgenomen en een urenregistratie + kilometerregistratie.
In de Winst en verliesrekening staat het overzicht van je opbrengsten, kosten en de winst of je verlies.
Maak per periode, afhankelijk van het aantal mutaties en je verplichting tot BTW aangifte een winst en verlies overzicht. 


Bekijk hier de boekhouding ExcelEXCEL VOORBEELD TEMPLATES: Exploitatiebegroting

Een exploitatiebegroting is een financieel plan waarin de prognose met betreking tot je omzet en kosten uiteen worden gezet. Met behulp van je exploitatiebegroting kan je de fianciele haalbaarheid van je bedrijf bekijken. De exploitatiebegroting is ook een onderdeel van je financieel plan als je een odernemingsplan gaat maken. Potentiele investeerders zullen deze willen zien, om te kunnen bekijken of je plannen haalbaar zijn en je de financiering op termijn terug kan betalen.


In de exploitatiebegroting staat in eerste instantie je verwachte omzet. Je kunt deze eventueel opsplitsen in omzetgroepen. Verder staan je verwachte kosten erin vermeld. Je vaste kosten en je variabele kosten, onder andere lonen, huur, verkoopkosten en accountantskosten.


Bekijk hier de voorbeeld exploitatiebegrotingEXCEL VOORBEELD TEMPLATES: Verkoopboek

Voorbeeld verkoopboek Excel: In het verkoopboek verwerk je alle uitgaande facturen, zoals bijvoorbeeld een je opdrachtgever. 

 • Als je een factuur verstuurt kan je deze direct in het verkoopboek verwerken.
 • Je vult de gegevens van de debiteur in;
 • Je neemt het factuurnummer over;
 • Verder natuurlijk de datum en de omschrijving met het eventuele grootboeknummer;
 • Het bedrag vermeld je zowel exclusief BTW, als inclusief BTW en het BTW bedrag vermeld je ook apart. Zo kan je de juiste berekeningen maken voor je BTW aangifte;
 • Wanneer en hoe betaald wordt, staat ook in het overzicht. Vermeld het betaalde bedrag, de betaaldatum en de betaalwijze. Zo kan je selecteren op openstaande posten en heb je dus een goed overzicht van hetgeen je nog moet ontvangen.


Bekijk hier een voorbeeld verkoopboek in ExcelEXCEL VOORBEELD TEMPLATES: Inkoopboek

Voorbeeld inkoopboek Excel: In het inkoopboek verwerk je alle binnenkomende facturen, zoals bijvoorbeeld een factuur voor de huur van kantoorruimte, of een factuur van je leasetermijn of tankpas.

 

 • Als er een factuur binnenkomt kan je deze direct in het inkoopboek verwerken.
 • Je vult de gegevens van de crediteur in;
 • Je neemt het factuurnummer over en kan zelf nog een inkoopnummer aan het document toekennen;
 • Verder natuurlijk de datum en de omschrijving met het eventuele grootboeknummer;
 • Het bedrag vermeld je zowel exclusief BTW, als inclusief BTW en het BTW bedrag vermeld je ook apart. Zo kan je de juiste berekeningen maken voor je BTW aangifte;
 • Wanneer en hoe betaald wordt, staat ook in het overzicht. Vermeld het betaalde bedrag, de betaaldatum en de betaalwijze. Zo kan je selecteren op openstaande posten en heb je dus een goed overzicht van hetgeen je nog moet betalen.


Bekijk hier een voorbeeld inkoopboek in ExcelEXCEL VOORBEELD TEMPLATES: Urenregistratie

In een urenregistratie worden in ieder geval de volgende gegevens verwerkt:

 • De datum waarop de uren zijn gemaakt;
 • De klant of de opdrachtgever waarvoor de uren zijn gemaakt, dat kan ook intern zijn;
 • Een omschrijving van de activiteiten;
 • Of het directe of indirecte uren betreft, administratiewerk is bijvoorbeeld indirect;
 • Het uurtarief, vermeld altijd de bedragen exclusief btw voor de omzetberekening;
 • Het aantal gewerkte uren;
 • De omzetberekening (uren x uurloon).


Het is verstandig om al je uren te verwerken in je urenregistratie.

Zo heb je een goed overzicht voor jezelf hoeveel uren je aan je bedrijf besteed en daarnaast kan een volledige administratie ervoor zorgen dat je aan je urencriterium komt en aanspraak maakt op het bijbehorende Belastingvoordeel.

Ben je bijvoorbeeld bezig geweest aan je website?
Of ben je potentiële klanten aan het bellen om opdrachten binnen te halen?
Dit zijn uren die je gewoon kan schrijven en die ook meetellen voor het urencriterium.


Bekijk hier een voorbeeld urenregistratie in Exceladministratie opzetten

Voor de Belastingdienst geldt een bewaarplicht van je administratie van doorgaans 7 jaar. In bijzondere gevallen ben je verplicht bepaalde informatie 10 jaar te bewaren. 

Om aan je bewaarplicht te voldoen en goed overzicht voor jezelf te houden, raden we je aan een goede mappenstructuur te maken vanaf de start van je bedrijf. Probeer dezelfde indeling aan te houden voor je digitale mappen, als je hard copy mappen. 


Een logische indeling van je mappen in als volgt:

 1. Crediteuren: binnenkomende facturen
 2. Debiteuren: uitgaande facturen
 3. Kas: bonnen en contante betalingen
 4. Belastingdienst: een kopie van alle aangiftes, aanslagen en overige correspondentie
 5. Contracten: alle juridische documenten zoals huurcontracten, getekende offertes en afspraken met afnemers en leveranciers.


Carla's templates

Op Carla’s Templates staan GRATIS Templates voor onder andere Brieven, Cv's en nog veel meer. Bij de categorie CV's vind je naast Templates ook tips om een perfect CV te maken. Bekijk al onze CV Templates. Lees alles over onze gratis cv templates en ga direct aan de slag. 

Bekijk ook de gratis voorbeeld cv's van topvoorbeelden.com. 


Zoek eenvoudig in onze uitgebreide bibliotheek met professionele Microsoft sjablonen. Kies uit honderden prachtige, gratis lay-outs die je inspireren en je volgende project een vliegende start geven.

Alle templates zijn direct volledig te bewerken naar jouw wensen. Verlies geen tijd meer aan het maken van sjablonen en ga gelijk aan de slag met je project. 


Verhoog je productiviteit met kant-en-klare lay-outs van hoge kwaliteit. Download binnen enkele seconden je gewenste template in ZIP en gebruik Word of Excel om de sjablonen direct helemaal naar wens te bewerken.